2024-11-20
《前菜:流心芝士原种蕃茄沙律》 被惊艳到的前菜沙律😋Burrata Cheese配黑醋沙律真系好夹好creamy嘅芝士融和咗黑醋嘅酸味 一啖食晒口感好饱满(**另外想分享 大鼠𠮶日有留到少少Cheese配佢提供嘅西餐面包 成件事好夹).《精选美国顶级牛扒》作为牛魔王既大鼠 当然拣咗自己最钟意嘅五成熟牛扒餐厅提供咗三款芥末 适合唔同人口味牛扒本身既质素就几好 肉同脂肪分布平衡 而且系炭烤方法烹调 所以一上枱就闻到一阵炭烧既风味餐厅处理牛扒同烹调时间都做得好好feel到有充足嘅rest time 所以切开啲时候唔会有过多嘅血水 搭配焗过嘅蒜头更加和味.《蜜糖芥末汁烤猪鞍》猪肉比较紧实 所以食落去感觉啖啖肉 口感唔错 附上一个超级夹嘅苹果酱 油脂同果酱既口味混合 十分开胃 仲提升咗猪鞍嘅味道 绝对满足到重口味嘅食客另外值得一提的是它的薯蓉 好creamy又唔会太腻 越食越过瘾.《油封鸭脾配格仔松饼》油封鸭脾之上有一只煎得岩岩好嘅太阳鸭蛋 大鼠表示超钟意 因为流心嘅蛋液系最好食鸭脾肉质非常嫩滑 唔洗用刀都切得开啲肉鸭脾+鸭蛋+格仔松饼三合一一啖食晒感觉好满足 蛋液同鸭脾嘅肉汁好juicy 加上
好creamy嘅芝士融和咗黑醋嘅酸味 一啖食晒口感好饱满
《油封鸭脾配格仔松饼》
鸭脾肉质非常嫩滑 唔洗用刀都切得开啲肉
鸭脾+鸭蛋+格仔松饼三合一一啖食晒感觉好满足
蛋液同鸭脾嘅肉汁好juicy 加上香脆既松饼 非常有口感
如果要挑剔嘅就系松饼得两块 唔系好够食 如果可以加多两块就更好
《海虾配龙虾汁扁意粉》
都算合乎期望嘅扁意粉 略嫌龙虾汁偏少 所以食落有少少干身
不过因为餐厅都落得够cheese 所以味道唔算太淡
海虾嘅份量都岩岩好 唔会话唔够喉 整体不过不失
《肥腩早餐精选》
食到最后 觉得呢个All day breakfast用嘅食材同上面食嘅食物有少少重复
所以建议大家share食就唔一定要叫呢个set
不过重点一提就系佢嘅汉堡扒几juicy 大鼠都系同上面牛扒一样拣咗五成熟
《总结》
大鼠𠮶日系星期日黎食个late lunch 店员安排咗楼上雅座 好有私人空间嘅感觉 适合成班朋友一齐have a chill day
Brunch Menu可以加钱饮Free flow嘅红酒 白酒 同气泡酒 钟意饮酒嘅大家就唔好错过