2022-05-28
自从朋友介绍后,先知道大埔有间几岀名嘅隐世法国餐厅🇫🇷,系由前文华东方酒店Pierre主厨助阵🤩,趁住周末假期特登专程过去觅食吓🤓威灵顿牛柳喺餐厅招牌菜式之一,个人真心非常推荐,一定要试吓❗️牛柳喺5成熟,非常松软多汁,而且一D都唔干🤤。外层包住咗火腿同酥皮,有外酥内软嘅口感💕另一份主菜,我哋叫咗法式传统鹅肝牛柳🔥。鹅肝入口即融,完全唔会感觉到好油腻👍🏻;牛柳同样都喺5成熟,一样咁岀色我哋仲叫咗一份薯条作为小食🍟,薯条焗到呈金黄色✨,加上少少香料,亦唔会好咸~咁chill嘅气氛之下,美食当然要配翻埋杯美酒叹吓啦🥂~分别叫咗一杯Mocktails:Blue Angel💙,同埋一杯Cocktails:Chi-Chi💛,拎嚟打卡都一流📸💙Blue Angel饮落有D似波子汽水,青柠甘甜嘅味道都好突岀,好fresh,又解暑💦💛Chi-Chi就偏向热带风情多D🍹~清新嘅菠萝刺激味蕾下🍍,令食欲大开,而且又唔会觉得好甜!有一个小细节位,餐厅唔系用传统白色餐碟㗎🍽,反而用咗著名法国厨具品牌Le Creuset嘅梦幻糖果色调餐碟,非常吸睛🔅