2023-04-07 49 浏览
💁‍♀️💁‍♂️ 4/4/2023(Tue), Dinner🍽最近,大埔墟开咗间橙色门面既台式餐厅,装修光猛舒服,橙色既主调俾人好sharp既感觉。正好为食妙妙同A先生今晚想食台湾野,一于去试试新餐厅哥哥添饭•妹妹泡茶,继续去试匀大埔美食先😋😋😋。而今晚我地order咗:🔆 麻辣牛腱肉牛筋面🍜($82)汤底色泽深沉,入口牛骨味浓而顺喉,我地选择咗麻辣更添一份刺激感。麻辣既程度轻微,算系一般人都接受到既麻辣度。配料有三大件厚切既牛腱肉、两大件牛筋、半只溏心蛋🥚、酸菜、虫草花,份量十足。牛腱肉炆得够淋而又入味,但又唔会过分地淋到筷子🥢都夹唔到,用牙轻轻一咬就可以咬开,肉质带胶质而不黐牙;牛筋同样地炆得入味,淋滑而唔会夹唔起;溏心蛋🥚入味;酸菜系正宗台式牛肉面既重要配菜之一,外面唔系间间都有提供,拌匀入汤底之后加添一阵酸味,令味道多一个层次。🔆 养生花雕醉鸡干拌面🐔🍜($59)醉鸡🐔好入味,即使系厚肉既部位都入到味,花雕味香再加上当归等既药材味,再带少少甜味,入口嫩滑。呢个菜式同样跟半只溏心蛋🥚,蛋白滑得来又入味。干拌面🍜没有预先调味,正好将醉鸡汁倒入去,拌匀面条来吃,面条挂着醉鸡汁既香甜味道,

而今晚我地order咗:

🔆 麻辣牛腱肉牛筋面🍜($82)

🔆 养生花雕醉鸡干拌面🐔🍜($59)

干拌面🍜没有预先调味,正好将醉鸡汁倒入去,拌匀面条来吃,面条挂着醉鸡汁既香甜味道,就咁已经好好食。

🔆 甘香西柚百香果气泡茶(跟餐+$25)

大大杯既台式饮品,材料都同样十足,有柚子肉、椰果、橙🍊同青柠,百香果味同西柚味都好配合,甜度刚好,饮落清新解腻。

🔆 有时候想喝红豆🫘乌龙奶茶(跟餐+$18)

对放红豆🫘控A先生嚟讲,都唔系“有时候”想喝,系总之见到有红豆🫘既食物/饮品就想食想饮。同样都系大大杯,饮落有醇厚既乌龙茶味,配合香甜软糯既红豆🫘,即使咁大杯都好快饮晒。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整体食评:❤❤❤❤❤(5/5)
❤🙆‍♀️(为食妙妙)整体食评:❤❤❤❤❤(5/5)
👉🏻 味道够台式,见到格离枱叫左个鲁肉丼饭,大大碗好似都好好食咁🤤🤤🤤,下次再黎试下先得😋😋😋
A先生车友指数 🚗
🛣️ 交通容易指数:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊车容易指数:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 餐厅附近有几个表位场🅿️,表位数量都唔少,等一阵通常都好快有位
👉🏻 就算唔揸车🚗,搭港铁由大埔墟站行过嚟都系10分钟左右;出面广福道有大量巴士、小巴去全港各区
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-04-04