2025-01-12
最近天气转冻,啱晒打边炉。今日同朋友嚟咗大埔行街,佢推荐咗我嚟大滚友打边炉。餐厅装修非常精致,系中国宫廷嘅风格。除咗装修精致,食物摆盘都好靓,卖相一流。餐厅位置众多,有细枱同长枱,就算几多个人嚟打边炉都好适合。玲珑浮凸花胶鸡汤锅(半只)$328花胶鸡锅非常吸引,汤底呈黄色,感觉非常足料。汤头非常甜,充满浓浓嘅鸡香,而且有好多旧花胶,花胶好滑,充满骨胶原。建议大家打边炉前可以饮一碗汤先,因为味道真系非常浓郁,好滋润。另外仲配上半只鸡,鸡件非常滑,鸡皮弹牙,火锅后令汤底味道更浓郁。大滚友牛肉拼盘(细) $428牛肉拼盘有多种牛肉部位,包括有顶级安格斯牛小排、手切牛颈脊、牛展、美国雪花肥牛、牛黄喉、牛肉粒、牛舌花。安格斯牛小排油花分布平均,食落牛肉味浓郁得来,带点油脂感,非常软乱。美国顶级雪花肥牛就好大片,啱晒打边炉。牛肉粒系一口size,食落一啲都唔韧,牛肉味好浓。牛舌就带点爽口,有唔同嘅口感。三重芝士腐乳牛丸(四粒) $72芝士腐乳牛丸喺坊间真系好少见,非常特别。牛丸好Juicy,而且系手打,所以特别弹牙。估唔到同腐乳都几夹,牛丸包住一粒腐乳,味道香浓。伊比利亚橡果猪 $228伊比利亚像
玲珑浮凸花胶鸡汤锅(半只)$328
大滚友牛肉拼盘(细) $428
三重芝士腐乳牛丸(四粒) $72
伊比利亚橡果猪 $228
伊比利亚像果猪出名香甜,因为啲猪系食橡果维生,所以肉质会多一浸果香味。猪肉果然非常嫩滑,油脂分布适中,非常美味。
大滚友杂菜拼盘 $118
蔬菜拼盘非常丰富,好大一盘,包括有生菜、油麦菜、金菇、蕃茄、莲藕、娃娃菜等等。蔬菜都好新鲜,我特别钟意生菜,非常爽口。
竹蔗茅根一渣 $78
饮品方面,我哋叫咗竹蔗茅根,非常解渴清热,啱晒打边炉𠮶阵享用。另外餐厅仲提供多款啤酒,大家可以试试。
火焰焦糖豆腐花
最后甜品方面,系一个豆腐花,最特别嘅系店员会喺豆腐花上洒上黄糖同酒,营造一个火焰嘅效果。豆腐花好滑,豆味香浓,配上黄糖一齐食,非常美味。