2022-07-31 69 浏览
最近天水围新北江有间新开的上海栥饭豆浆店,上一次喺新蒲岗一间上海粢饭店食, 因为太耐无食,又唔想煮饭洗碗,所以就试试。来到上海店当然要试栥饭豆浆,栥饭份量十分多,分开两半后的粢饭可以清楚见到配料十分饱满。油炸鬼脆卜卜,最重要系糯米粒烟韧有咬口。豆浆就比较特别,唔系超级市场出售的糖水豆浆,豆味浓,口感较厚,比较像老式上海店豆浆。酸辣汤酸辣用料充足,每一匙都有汤料,酸酸甜甜好适合夏天饮。令我最惊喜的是炸云吞,云吞皮炸得脆,就算上枱后放了一阵皮还食到「索索声」,馅料鲜味多汁,因为这个云吞我还点多一碗个云吞配上海熏鱼粉丝汤。我见到店内好多食客都有点上海排骨,那我点一份试试,排骨腌得够入味,炸得香口。五香牛肉可能因为上碟时冇酱汁,五香味比较淡,个人认为有点硬。以后食栥饭唔一定去新蒲岗或者铜锣湾。

栥饭
油炸鬼脆卜卜,最重要系糯米粒烟韧有咬口。

酸辣汤酸辣用料充足,每一匙都有汤料,酸酸甜甜好适合夏天饮。

以后食栥饭唔一定去新蒲岗或者铜锣湾。
2022-07-29
栥饭