2018-07-31
依间位于中环嘅寿司卷物铺叫Chotto Maki,Maki系日语,意思系将一条寿司切成一旧旧。可以堂食或者外卖,即叫即卷。卷物嘅话一共有11款,全部都系$68,更加惊喜嘅系,可以自制卷物,都只系$78,隔离有个冰柜可以买饮品甜品,仲有刺身同埋简约嘅寿司。一向冇咩创意嘅我,又惊会自制出地狱级寿司,所以决定试一下佢推荐嘅寿司。Chick Chick($68,4件)以照烧鸡肉为主,配上黄瓜、牛油果、沙律菜等等。配料丰富,但又唔会抢哂主角嘅味道。Sea Monster($68,4件),顾名思义就系有唔少海鲜,例如蟹肉、炸虾天妇罗,洒上樱花虾,仲包住豆芽同埋青瓜。系海鲜迷嘅至爱,不过会有少少辣。Mango Dynamite($68,8件),比起上面2款系细啲,不过料就一样咁足,有炸虾、飞鱼卵同埋青瓜,由芒果包住。芒果酸酸甜甜,令到炸虾冇咁dry。Philadelphia($68,8件),见到好多人都食,于是都叫咗一份。牛油果超厚又香,同三文鱼一齐非常有口感,芝士味都好重,估唔到依几种食材会咁夹,超正。
Chick Chick