2011-06-16 240 浏览
适逢在湾仔开完会个肚饿饿哋,途经一间有五、六年无帮衬过嘅新嘉美茶餐厅,二话不说就走入去赶住食番个下午茶餐。找到个卡位对住个亚哥正在叹报纸,望吓个餐牌,见到下午茶餐不过是廾卅元,有分中式及西式,中式嘅有炒粉饭面,西式嘅有多士、扒饱及沙律/薯条。食下午茶餐我始终较喜爱西式,所以点咗个即制洋葱汉堡饱 + 沙律及热鸳鸯($28)。到下午五时四十分左右,还有十多分钟就停止供应下午茶餐,食客陆续进场,很快就把整间茶餐厅挤满了,当然绝多数的食客点下午茶餐,见到一碟又一碟的炒粉面捧出嚟,真系兴奋呢!即制洋葱汉堡饱 + 沙律等咗大嘅10分钟个汉堡饱及沙律终于送到我面前。哗!个汉堡饱俾我预期的大!我以为会好似红磡时X快餐店的那么大,点知有Burger King嘅Whopper咁大个,新鲜热辣辣嘅饱配合煎得香喷喷嘅洋葱及汉堡扒,一口咬落去肉汁四射,加上一片番茄及番茄酱,真系食到lam lam lee!若果汉堡扒可以唔咁咸就更正。沙律就好refreshing,唔似一般港式薯仔生果沙律咁多salad cream或甚至有雪柜味。热鸳鸯味道算OK,咖啡带点酸及未够香滑,实在有很多进步空间!西式下午茶餐选择多,有厚多

即制洋葱汉堡饱 + 沙律

西式下午茶餐选择多,有厚多士、西多士、扒饱及沙律/薯条,加埋杯热奶茶/咖啡,正正!
2011-06-15
  • 即制洋葱汉堡饱