2020-05-04
呢日朋友嚟揾我食晏,所以去咗天悦𠮶边揾食,本身想食汉堡包,但排哂长龙,唯有即刻转场。五月都未到,但天气又热又晒☀️,见元朗冰室咁大应该有位啩,就入去了,懒得再揾。餐厅真系好大,但午市竟然都坐满哂人,犀利。不过阿姐(服务正正常常的)呢个时世仲问我哋搭枱得唔得😅,我哋心谂唔系呀嘛?就算我哋肯,对方都唔想啦!如果真系迫我哋要搭枱嘅话,我哋就走啰。最终我哋两个人坐四人卡位枱,成程都无被人打扰,加上点半过后人潮都少咗。餐牌食物选择超多,花多眼乱,普通茶记有嘅佢都有。而呢到最出名嘅系🐷厚猪扒,我之前都食过一次,算唔错。原来呢到仲有卖港式全日早餐同日式鳗鱼饭等,应该总有一款啱食。厚猪扒系列有成十款拣,早上11点后供应,即系全日都系呢个价,都算抵食👍,但午市应该平多几蚊嘛,哈哈。我要咗厚猪扒配辣肉酱饭($53),首先只碟真系大到一个点,好夸张呢!呢碟饭有一块厚猪扒、一堆辣肉酱、少许蔬菜同白饭,成个感觉好鬼麻甩🙈。依餐嘅猪扒比我上次食厚,但就无咁大块,不过我觉得好味咗😋。因为上次肉质太松,疑似落咗大量松肉粉。今次猪扒松得来,啱啱好,加上够厚,食落满足啲。虽然话比起上次细,但其实都好大,非常够食。至于旁边嘅
依餐嘅猪扒比我上次食厚,但就无咁大块,不过我觉得好味咗😋。因为上次肉质太松,疑似落咗大量松肉粉。今次猪扒松得来,啱啱好,加上够厚,食落满足啲。虽然话比起上次细,但其实都好大,非常够食。至于旁边嘅辣肉酱,真系辣到一个点,我要比三只辣椒🌶️🌶🌶!就算捞埋饭食,都顶唔顺...,放弃咗。
朋友要咗焗意式厚猪扒意粉($58),份量几多,卖相亦算吸引,因为好似有好多芝士咁,仲有菠萝;猪扒切件上,我就唔知有无我𠮶块咁大咁厚。我偷食咗一啖,🍝啲意粉偏淋,但都还可以,而且味道几浓蕃茄味。
猪扒餐奉送热饮,冻饮加$2,连红豆冰都系加$4,算系咁。不过我真系好憎饮红豆冰,所以无叫😂。本身嗌冻朱古力,但无,要咗冻阿华田。好彩我要咗冻饮,救我一命。
总括嚟讲,虽然食物唔称得上好食得好紧要或难忘,但味道都属中上水平啦。再者有大嚿肉食、份量多、又唔贵,简简单单又一餐😊。餐厅有分店,有机会都可以食下,而且下午2点就做下午茶,平均$3x有交易!题外话,餐厅冷气真系好鬼冻🥶,我哋都起晒鸡皮,夏天嚟食可能会好啲。