2019-10-17
好一阵子冇上大陆觅食啦,十分怀念酸菜鱼嘅味道,所以朋友介绍我黎呢间出名食酸菜鱼嘅地方-十二味功夫。一入到去一眼睇哂,虽然环境唔大,但差唔多坐满哂人,而张张枱都有一大盘一大盘食物。原来除咗酸菜鱼,仲有其他川菜好似口水鸡,香辣锅等等,佢地仲有几款小菜拣。呢度叫餐都系喺一张大大嘅纸上圈好想食嘅野。我地当然一黎就叫咗酸菜鱼先,仲加埋阔粉,另外再叫咗一碟红糖糍粑。等咗大约10分钟终于上菜啦。一大盘鱼送上就即刻霸占咗成张枱,酸菜鱼香味四溢,我地草草影咗相就立即起动。鱼片好滑又冇骨,配埋酸菜嘅爽口,真系十分美味。令我想起深圳嘅太二酸菜鱼。个人觉得呢间比太二好食,因为呢间酸菜唔会太酸,味道刚好配合,或者我个人唔太喜欢太酸口味,所以比较喜欢呢间。而佢嘅阔粉软硬适中,十分好𡁻两个人食完呢盘野已经十分饱,仲忘记咗影红糖糍粑嘅相。但值得一提嘅系,红糖糍粑系十级,十级好食呀!!!!!喜欢甜点嘅朋友必定要一试,真系好软糯得黎外面又脆,点上红糖再放入口,甜到人都溶化埋,食到停唔到口
而佢嘅阔粉软硬适中,十分好𡁻
两个人食完呢盘野已经十分饱,仲忘记咗影红糖糍粑嘅相。
但值得一提嘅系,红糖糍粑系十级,十级好食呀!!!!!