2019-01-28 1101 浏览
大少呢一排比较钟意去坚尼地城,我哋今日去咗k-town食越南粉。呢一间越南粉,响中环都有分店。上次响中环食完冇写comment,今次特登嚟坚尼地城食多一次。中环个Menu系英文,坚尼地城嘅Menu系中文。仲有中环𠮶度冇set lunch,坚尼地城呢度系有包嘢饮。我哋叫咗生熟牛肉双拼河,同埋热柠蜜。碗越南河真系好大碗,我叫咗少粉都食唔晒。碗河粉当然有生熟牛肉,亦都有牛𦟌同牛腩,除咗呢啲,配菜仲有九层塔,洋葱,青葱粒同芽菜。我自己就比较喜欢个汤底唔系太咸。个汤加埋青柠汁,再加辣椒仔,简直一流。大少钟意食越南河粉时配越南辣椒酱是拉差,呢间铺头都有辣椒酱,但系唔系大少食开嘅是拉差,所以大少有少少扁嘴。同埋大少都有讲过啲牛腩有少少烟韧,咬唔开。碗河粉真系大大碗又多𩠌,大少都食唔晒碗粉。我个人认为呢间铺头比起中环果一间好多,唔迫夹,环境亦清静好多。

碗河粉真系大大碗又多𩠌,大少都食唔晒碗粉。

2019-01-28
午餐