2023-02-02 606 浏览
太子一间毫不起眼的铺头,就系食正宗越南河粉嘅好地方,今日专程带阿妹嚟帮衬。月桥嘅内陇唔算大,只有几张四人枱,但食客不断。阿妹食招牌火车头配金边粉 ,原来有四款食材,包括牛丸、牛肉、牛展及牛腩。招牌汤底,香气十足,牛丸弹牙,牛肉嫩滑,牛展甘香,而牛腩软淋,阿妹觉得非常好食兼抵食 ,仲话有处身泰国嘅感觉。佢再配一杯特饮咸柠七,只系加九蚊,阿妹话咸柠七咸咸地又有气,可以开声及化痰㖞。我就叫咗一碗牛腩牛展金边粉 ,牛展切得薄身,一片片够爽口弹牙,冇靭嘅感觉;相对牛腩就大大件,较厚身,有嚼劲,而汤有清香牛肉味,一边食住金边粉,一边饮啖清汤,好夹。对于大胃王嘅男士就非常适合,因为无论材料或者金边份都好大份,非常饱肚。两人再叫咗个越式炸虾饼, 系即叫即炸嘅,颜色好靓,系金黄色,好吸引食欲,香气四溢,急不及待放入口,热热地零舍好味有鲜虾嘅甜味,爽弹之余又脆香,我大力推荐呢个小食,阿妹都竖起手指大赞。我跟餐就点咗椰汁红豆冰,好香椰汁味,加埋淋身红豆粒粒,香甜好饮。阿妹话下次阿哥再请食饭嘅时候,都会再考虑返㖊味。

阿妹话下次阿哥再请食饭嘅时候,都会再考虑返㖊味。
2023-01-31