2016-03-17 655 浏览
天寒地冻,食完韩烧转一转场食甜品先,食咩甜品好? 梗系keep住个trend继续韩下去啦 (笑)。闪左去尖咀揾韩冰,间店系喺商场一个corner位,自己出去点餐后攞返个牌就有人送过黎,不过服务员可能太辛苦,做到个人木口木面咁啰,以hea嚟讲,坐得都算舒服,空间感都算唔错。虽然雪花冰种类唔系多,但都有选择困难症发作,最后我拣左蓝莓芝士雪花冰,份量真系好大,如果2个女仔食饱饭去,建议一碗两份share。软绵绵嘅雪花冰真系打得好细滑,入口即溶仲有淡淡奶香,我个人中意重口味,奶味劲啲仲好。入面有新鲜蓝莓、芝士粒/芝士蛋糕粒(唔太sure),加埋蓝莓酱?定系草莓酱呢? 顶顶仲有一球雪糕,我觉得个雪糕好甜,其他配料都好清新,芝士粒都算多,整体都系好味嘅。另一个就系红豆豆粉雪花冰,umm...都几日韩口味架,气管敏感嘅朋友小心唔觉意吸左啲粉入气管,咳死㗎。一样啦,都系有牛奶味细细滑滑嘅雪花冰,入面有细细粒嘅mochi,不甜不腻,topping有大量黄豆粉,仲有大大pat红豆,整多2粒大mochi添,每咬到啖mochi就觉得有阵咸咸地嘅味道,又咸又甜咁几得意,而且有咬口,食食2下都几饱架。不过我都系中
另一个就系红豆豆粉雪花冰,umm...都几日韩口味架,气管敏感嘅朋友小心唔觉意吸左啲粉入气管,咳死㗎。一样啦,都系有牛奶味细细滑滑嘅雪花冰,入面有细细粒嘅mochi,不甜不腻,topping有大量黄豆粉,仲有大大pat红豆,整多2粒大mochi添,每咬到啖mochi就觉得有阵咸咸地嘅味道,又咸又甜咁几得意,而且有咬口,食食2下都几饱架。不过我都系中意生果类配雪花冰多啲。
2碗份量真系好大,我地2个人完成唔到赛事,最后每人放弃左半碗,所以大家最好share食,唔好似我咁眼阔肚窄(爆)