2020-09-28 478 浏览
呢间分店位于大角咀大同新邨,喺奥运站出大约步行五分钟就到,地点非常方便。店铺装修新净,系一间新派嘅刀削面店。一坐底就见到枱面有一大樽腌萝卜,即刻就夹D黎试下。腌萝卜酸酸甜甜,令人非常开胃,作为前菜真系合适不过。东坡肉+牛𦟌 & 牛筋+牛𦟌温泉蛋黑木耳刀削面($52+ 9一个𩠌 =$61)刀削面汤底好清甜,而温泉蛋同黑木耳同汤底都配合得好好。刀削面面质好弹牙,份量仲好足,啱哂中意食面嘅人士。东坡肉香而不腻,仲好有层次。牛𦟌晶莹剔透,口感爽口,牛味浓郁。而牛筋就软稔,入口即溶。三种配料同刀削面都好配合,令原本已经好味嘅刀削面锦上添花。花雕醉鸡($48)我最推介就系花雕醉鸡,鸡肉嫩滑之余仲有浓浓酒香味。凉拌海蜇 ($40)麻辣味唔算太重,恰到好处,适合食开小辣人士。海蜇口感爽口弹牙,配以青瓜丝,系一款好适合夏天嘅小食。总括黎讲,我地觉得两款小食都非常唔错。(特饮)华田脆爆 (+$8)华田味浓,上面仲有好多华田脆脆,口感好得意新颖,仲好解渴,啱哂一路食一路饮。结论系餐厅性价比高可以再战!

东坡肉+牛𦟌 & 牛筋+牛𦟌温泉蛋黑木耳刀削面
($52+ 9一个𩠌 =$61)
刀削面汤底好清甜,而温泉蛋同黑木耳同汤底都配合得好好。

花雕醉鸡($48)
我最推介就系花雕醉鸡,鸡肉嫩滑之余仲有浓浓酒香味。

凉拌海蜇 ($40)

(特饮)华田脆爆 (+$8)

结论系餐厅性价比高
可以再战!