2024-05-03
上班不如意嘅事十常八九,一于化悲愤为食量。之前搭10号巴士🚌经过见到酒店门口几靓仔,一直都对佢有啲印象。然后早排上网见到有关注组推介佢哋嘅水煮鱼,就决定收工过嚟一试究竟,用美食黎纾缓压力。.餐厅望落都几新净,虽然场地唔算太大,但装修颇用心,最值得一赞系服务员嘅服务态度殷勤,而且有笑容,令到整个用餐环境都变得愉快舒适。.第一道上嘅𩠌菜系咖喱猪肶仔,咖喱浓稠非常,微咸微甜微微辛,质地唔会太杰唔会太稀,所以能够很好地挂在猪肶上。虽然个名叫猪肶仔,但Size完全不是“仔”,猪肶厚肉细骨,一共有4大根,配搭埋底下的香软白面包粒,整体非常饱肚。猪肶肉质粉嫩多汁,外层纸薄酥脆,虽然香口,但却不油腻,是我喜欢的状态。叫了一个水煮鲜鱼片(小),明明系细但系其实份量都好大,一向以为酒店中菜份量会比得吝啬一些,但呢一间中菜厅确实系刷新我嘅认知,叫咗两个菜式都好巨型,性价比高。鱼肉鲜嫩无骨,质感亦滑溜,鱼鲜味颇出,加上有爽脆青瓜云耳及弹牙嘅薯粉,该有嘅都有,而且辣味啱啱好唔会太劲,咸度亦没太过,成件事平衡得好好,难怪得到关注组推介。最后送的腐竹糖水唔会太甜,好多薏米,几养生。红豆沙🫘亦好够“沙”,带陈皮香气。
叫了一个水煮鲜鱼片(小),明明系细但系其实份量都好大,一向以为酒店中菜份量会比得吝啬一些,但呢一间中菜厅确实系刷新我嘅认知,叫咗两个菜式都好巨型,性价比高。鱼肉鲜嫩无骨,质感亦滑溜,鱼鲜味颇出,加上有爽脆青瓜云耳及弹牙嘅薯粉,该有嘅都有,而且辣味啱啱好唔会太劲,咸度亦没太过,成件事平衡得好好,难怪得到关注组推介。 最后送的腐竹 糖水唔会太甜,好多薏米,几养生。红豆沙🫘亦好够“沙”,带陈皮香气。