2018-05-15
经常喺社交平台见到荃湾嘅民丰粉面行出没,已有多年历史,有粉面、饺子、云吞、汤丸出售,当然唔少得网红糯米糍、煎饼呢类传统食品。除左街坊帮衬,亦有不少经过网络介绍,而专程过黎嘅人,相信都有。周日下午茶时间,人流络绎不绝,店员见到我地,都好快问我地要啲乜。试试闻名已久嘅糯米糍,一共三款:芝麻、花生、豆沙,定价$5/粒。始终客多,见去货都快,都冇可能话即叫即整。食呢类糯米糍,我就最怕食到好逦迆,于是买左每款两粒,有个纸盒装住。芝麻、花生、豆沙糯米糍 $30/6粒糯米糍面头沾粉不少,拎上手就唔会黏,比起一般糯米糍大粒得多真系大件夹抵食,5蚊黎计,性价比很高。糯米糍最忌皮厚馅少,呢度唔厚唔薄,可接受,入口几烟韧软绵,粉感唔重。花生同芝麻值得试,同所有人意见一样,馅系多到泻出黎,花生馅最澎湃足料,芝麻味几香不过两款都系,糖度较高。至于豆沙馅就唔系我杯茶,口感糊黏,而且颇甜,有少少受不了。宁愿食多两粒花生、芝麻。
除左街坊帮衬,亦有不少经过网络介绍,而专程过黎嘅人,相信都有。周日下午茶时间,人流络绎不绝,店员见到我地,都好快问我地要啲乜。 试试闻名已久嘅糯米糍,一共三款:芝麻、花生、豆沙,定价$5/粒。始终客多,见去货都快,都冇可能话即叫即整。
芝麻、花生、豆沙糯米糍 $30/6粒