2018-10-24
屋企人钟意食PIZZA,又想系荃湾区食饭,于是就拣左荃广PIZZA EXPRESS做dinner。每逢星期五同假期荃湾广场都会好多人,间间餐厅都要排队,所以一早就BOOK左位,废事到时又要两老企系到戆居居等位了。餐厅两边都系玻璃窗,可以望到商场入口或者商场入面,侍应安排左我地系卡位梳化坐,几舒服同阔落。台上面已准备一枝水俾客人斟,仲有枝辣椒油,好好食,好香,我地几乎食每样野都落啲哈哈呢到主要食pizza同pasta,饭既种类少啲,另外都有小食甜品果啲。最后我地叫左个4人餐,包前菜x2、沙律x1、Pizza x2、主菜x1、饮品x4($499)见佢个配搭一定要拣个沙律,所以头盘就拣左蒜蓉包+意式焗肉丸(返到屋企睇返啲相先发现蒜蓉包冇黎到)肉丸有5-6粒,味道就好似蕃茄焗肉酱意粉啲肉酱咁,但啲肉酱就搓成左波波。佢既茄酱带甜多过酸,中规中矩咁。侧边伴碟既面包球就有啲硬、冇味,唔好食。沙律我地拣左common款鸡肉凯萨沙律份量足够4个人食,比想像中多。菜好新鲜,食到索索声,脆面包粒同烟肉都好香口,连埋菜食,成个沙律增加左层次。啲鸡肉食到佢有餣过,唔系整熟左捞埋沙律酱就上碟果只,而且几滑,不错!
见佢个配搭一定要拣个沙律,所以头盘就拣左蒜蓉包+意式焗肉丸
(返到屋企睇返啲相先发现蒜蓉包冇黎到)
沙律我地拣左common款
鸡肉凯萨沙律
开头谂一个餐有两个pizza,应该都唔会好大个啦,点知上菜果时发现真系好大块。
我地叫既系美国辣味薄饼+利吉里亚海鲜薄饼
意式薄饼都系薄身既,佢呢到既pizza的确做得好薄,所以岩岩食完前菜等一阵,两个pizza就黎喇。辣味果个味道就比较传统,用左茄酱做底,面头加左啲辣肉肠同埋墨西哥椒。椒有两款拣,另外果款系餣辣红椒。我问侍应有咩分别,佢笑而不语,最后拣左青色都系估佢冇咁辣,事实又一啲都唔辣。
海鲜果个就用左白汁做底,海鲜有青口、砚、虾、鱿鱼,全部都好mini,仲有啲香料铺面咁。
两个比较起黎辣味果个浓味好多,海鲜果个几乎食唔出啲咩味,好在啲鲜都唔会好腥。辣味pizza落既酱,配料都岩岩好铺匀系饼面,推介!
Pasta就叫左意式野菌蝴蝶粉
平时意粉就食得多,今次就叫下唔同野。呢个系素菜款,净系得菇做配料。酱汁系由磨菇汁同松露油捞成,食落口好creamy咁好似落左忌廉咁。本身唔系太食松露,但佢落既系油同埋份量唔算多,反而带出左个香味。每食一旧蝴蝶粉都沾到啲酱汁,GOOD
食到呢到大家都有意犹未尽既感觉,打开餐牌望下望下,最后决定点多个面食
玛沙拉鸡肉长通粉($138)
个长通粉望落好似煮到好淋,仲要冇乜味咁,但食落又几惊喜。面keep到烟un,味道甜甜地,加埋百里香又缓和返忌廉既腻。鸡肉都系有餣过。好食过蝴蝶粉!
我地之后仲加左个甜品Brownie
外表好有雪地既感觉,面头有啲oreo碎,下面系啲cream,中间有Brownie,最底系雪糕。一匙羹笔到落最底就会食到唔同既口感。Oreo既脆,cream既幼滑, brownie既柔软(外皮系焗到脆脆地既,里面就软熟),同最尾凉凉地既感觉,非常之满足。虽然系朱古力,但一啲都唔甜。
家人就唔系太欣赏,佢地话好普通,朱古力蛋糕+云尼拿雪糕
最后系饮品,佢跟餐除左有气既饮品其他都要加钱。柠檬茶就可以任添。
汽水佢会俾个装住冰既杯俾你倒啲汽水落去。
虽然佢俾漏左个包我地,但整体都满意。呢到侍应唔系好够,有时需要落单都要等一阵先有人应,不过侍应见到就会即刻埋黎,食到最尾又会问啲野岩唔岩食