2008-08-13
见到Provence系 openrice有3.8甘好既评价,就抱有期望而去试下,但真系比预期差好多!Provence环境好唔起眼,完全唔似系一间食法国菜既餐厅,似茶餐厅多 D。试完菜后,发觉连质素都好唔得!我地要左两个 set和一个头盘:餐汤系南瓜三文鱼忌兼汤:汤香浓,加埋热辣辣既蒜蓉包,唔错!头盘系法式凯撒沙律伴巴玛火腿 ($98):巴玛火腿好大片,唔够咸香;菜份量好少,芝士薄片比例却多;sauce系橄榄油、醋加蒜蓉酱!用蒜蓉酱整凯撒沙律好怪,而且菜少橄榄油多,所以好油淋淋甘!两个主菜系香煎美国牛肋条伴黑提红酒汁 ($168) 和法国芝士汁焗鱼扒伴意粉 ($68):牛肋条煎得外皮脆但太干身,唔juicy!老板教我地要切细件甘食,因为呢度既牛肋条系 sell 口感,但我食到既口感系又靭又实又干!黑提红酒汁就酸微微几清甜!另外,伴碟既系一个焗既大蕃茄,味道怪怪的!法国芝士汁焗鱼扒伴意粉既鱼扒都ok,但意粉好唔掂!意粉腍身得黎又唔够热,应该系煮定左系度再番焗,好差!老板充满热诚甘来问好唔好食‧‧‧我唯有笑下,唔好意思拨佢冷水‧‧‧我地重买左支红酒黎念住食好野,真系浪费左支酒‧‧‧我坐既位置
我地要左两个 set和一个头盘:
餐汤系南瓜三文鱼忌兼汤:汤香浓,加埋热辣辣既蒜蓉包,唔错!
我坐既位置可以望到 kitchen,觉得几简陋,而厨帅就系落单既老板!另外,呢度唔俾人影相,其实都无咩值得要影‧‧‧