2011-01-11
去年大除夕为左要食每年一度既火㶽宴,所以就听朋友介绍呢间日式shabu shabu专门店。之前睇食评都知佢价钱唔平,因为佢主打系日本入口新鲜材料,所以都预左多d钱找数。三个人总共叫左两个锅︰鹿儿岛A4和牛SET(HK$350)︰一碟雪花和牛大约有6片(好少...),老实讲其实冇咩特别,冇我期望入口即溶既感觉,有少少失望。黑豚锅SET(HK$280) : 黑豚肉都算几腍滑,但系都系个句 - 唔够喉咙为左开多一个免费既汤底,叫左一份(HK$80)广岛蚝(一份两只)。只蚝真系几大,但系烚完之后就细只左好多,不过都算几鲜味。每个SET都配上一份蔬菜拼盘,有高丽菜、金菇、冬菇(2只)同类似唐蒿既菜,仲可以拣要饭定稻乌冬。个乌冬虽只系得一小撮,但系真系好弹牙,正! 汤底方面,我地试哂佢几种汤底︰寿喜烧 - 味浓,好重日本酱油味道,最合配牛肉; 立鱼汤低 - 鱼味浓,啱烚菜; 木鱼清汤 - 清得得甜,百搭之选。此店乃有线前娱乐台男主持(好劲日文o个个)所开,佢自己亲serve客,仲得闲问下d客好唔好食同够唔够(又叫人试下佢d串烧、饺子),而家佢店舖设计似足日本小居酒屋围埋一齐食野,真系几日本feel
此店乃有线前娱乐台男主持(好劲日文o个个)所开,佢自己亲serve客,仲得闲问下d客好唔好食同够唔够(又叫人试下佢d串烧、饺子),而家佢店舖设计似足日本小居酒屋围埋一齐食野,真系几日本feel既。不过埋单$792/3人,但系都唔算好饱,食正宗日本菜系有代价既!
p.s. 仲有每人系要收购20枝豆费,太贵喇!