系日本之旅回归香港不够一个月,又开始怀念日本既食物,老婆见到我咁样,就揾左间Omakase比我止止瘾。重房位于铜锣湾加路连山道,系一个静中带旺既地方,走入餐厅感到空间阔落,装修典雅,座位大概可以容纳十数人。重房晚餐时间只有一个餐牌,当中有十七八道菜,餐厅提供多款清酒,会定期更换,除左可以原枝购买,还可以散叫120ML首先前菜系三文鱼子佐菠菜,嫩绿既菠菜配淡淡鱼子鲜味,好清新。土佐醋腌虎虾,虾肉肉质结实搭配青瓜海草,味道酸酸的,好开胃既前菜。九州白身象拔蚌切条,大将添加了少少岩盐,口感弹牙,每咬一口甜味就渗出来,岩盐衬托出鲜甜感。四国蜜柑鲷加蜜柑皮同少许酱油,入口好清新,鱼肉淡淡甜味,食完越来越期待下一道菜式。长崎华涟蚝,系日本蚝界No.1,配上芽葱,辣萝卜蓉同醋啫喱,入口浓烈奶油味又不失爽脆既口感,不愧为海洋既牛奶。𩽾鳙鱼肝混合黄萝卜再以烧脆鳕鱼干垫底,萝卜既爽脆感,配上滑溜既𩽾鳙鱼肝,咁既组合又特别又惹味,仲好下酒!醋鲭鱼芽葱腌生姜手卷,大将解释系用来去除上一道𩽾鳙鱼肝浓烈既味道,入口好清新舒服,酸甜既味道刚好消除口中既油腻感。脑天大拖罗手卷,烧过既脑天香气扑鼻,入口感受到冷热温差,

脑天大拖罗手卷,烧过既脑天香气扑鼻,入口感受到冷热温差,大拖罗入口即溶,幸好有炒过既盐同紫苏叶调和味道,食落好舒服唔会太油腻。

萤光鱿鱼配京都五色芝麻碎,萤光鱿鱼只有短短两个几月可以食到,今日已经系水尾,过几日就无,一只小小鱿鱼呈现出鲜甜浓缩既味道,真系食极都唔够。矶煮鲍鱼,系酱汁浸左两日,口感好软糯,一口就咬断,拌上鲍鱼既精华鲍鱼肝酱,鲜甜美味。

烧吞拿鱼下巴,鱼油好丰富,鱼肉份量好够,鱼皮都煎到脆香。伴随既南瓜汤球分子料理,整颗放入口,系口中爆开,南瓜味四溅。

赤贝寿司,大将在赤贝上切花,加上轻微柠檬汁,口感爽脆,味道鲜甜。

鹿儿岛金目鲷寿司,外层火炙一下,再加上九州乌鱼子添咸香味,口味意想不到的清新,鱼肉好嫩滑。

赤身酱油渍寿司,加上柚子胡椒,一个好新奇既配搭,一试难忘。

深海池鱼寿司,大将唔直接火炙,加热铁网系鱼肉上烤出网纹,鱼油香气四溢,鱼肉鲜味满满。

海胆手卷,用上北海道马粪海胆,多到满泻既海胆,完全系海胆放题,成口都系海洋既甜味。

最后以鱼汤乌冬同酒心樱桃千层蛋糕作结,鱼汤每啖都系浓烈既鱼味,配上稻庭乌冬,饮酒之后食真系一绝。千层蛋糕甜而不腻,我平时唔好甜点都食哂。

全晚大将都细心讲解每一道菜既由来,用料,食法,每有疑问处大将都一一解答,成餐饭体验相当舒服。有趣的是成晚刺身煮物比例比寿司还多,每道都别有一番风味,睇到大将既厨艺之余,更感受到他既用心,我哋两个食完都好满意。