2022-12-23
结婚周年果晚,同老公去咗大美督,一听到大美督就会谂起烧烤,但上「🍚」见到呢度有间满意度极高嘅西餐,所以就嚟试吓。在大美督村嘅「R & Y’s International Cuisine」系一间位于村屋地下嘅西餐厅,像私房菜。17/12 当晚已有 Christmas Set 供应,一看menu 就觉得好吸引,雅芝竹、北海道带子、西班牙红虾、法国鸭胸粒配汤,用料咁高质嘅?!一坐低,先来一口 parma ham 配酸酸地嘅醋汁,卖相好靓,打咭一流。然后是Appetiser —「白酒焖雅芝竹心、烟三文鱼及蟹肉沙律 + 烧挪威小龙虾配黑鱼子酱」。雅芝竹煮法几特别,用烟三文鱼包著,上面放咗蟹肉沙律,雅芝竹吸收哂蟹肉沙律嘅味,好软好好味。小龙虾食得出好新鲜,弹牙,烧得几香,配埋黑鱼子酱食,正!未上餐汤,我哋已经忍不住食面包篮内嘅蒜蓉包,啱啱焗出嚟外脆内软,不过最好味系香葱落薄脆,薄到透光,好香口,一个人食咗一大块。然后是「香草牛油焗干邑野菌烩田螺」,汁料好香浓惹味,用来点蒜蓉包食好正。「香煎北海道带子配杂菜中东黎麦」,带子半熟,煎到外脆内软。除了吸睛嘅北海道带子外,还有切到同黎麦一样咁细嘅杂菜,细到
小龙虾食得出好新鲜,弹牙,烧得几香,配埋黑鱼子酱食,正!
「香煎北海道带子配杂菜中东黎麦」,带子半熟,煎到外脆内软。除了吸睛嘅北海道带子外,还有切到同黎麦一样咁细嘅杂菜,细到完全溶入汁内,入口滑溜,好有心机!
「干邑野菌浓汤配香煎法国鹅肝粒」,野菌汤好creamy,底部有一粒粒烧到好香嘅鹅肝粒,好似食紧烧鹅皮咁香。
每上一道菜大厨都会出现介绍,得知大厨即系老板喺外国工作过,钟意用各国高质食材煮出适合香港人嘅口味。仲同我哋解释因为太迟先知我哋嚟食饭,赶唔切订澳洲肉眼同西班牙红虾,但佢换咗美国 Prime 同花竹虾代替,果份认真,我以为自己食紧过千蚊嘅西餐。
然后是Main course,有2款,分别系「美国 Prime 肉眼配薯饼」& 「香煎银雪鱼及花竹虾配马天尼酒忌廉汁。
肉眼扒无筋,质感软身,烧得几香。银雪鱼好香,虾🦐够弹牙,有鲜味。
最后是「甜品拼盘」,Tiramisu & cheese cake 系老板handmade 嘅,特别幼滑,带好浓嘅云尼拿味,仲写埋「Happy Anniversary」💖!
食材高质、煮法讲究、卖相精致、味道一流,这个set 只是 $698/位,性价比好高,下次要再encore!
呢间隐世餐厅唔喺路边,我哋都要问人先揾到,想嚟嘅朋友记得喺大美督村公所旁边条路行上去就会见到。