2024-03-20 183 浏览
前几日同男朋友一齐去食左哩间日式串烧居酒屋,本身我都钟意食串烧,食完之后我真系彻底爱上左哩间串烧店。讲真嘅,价钱方面佢地同其他日式居酒屋差唔多,佢地嘅员工话佢哋大部分串烧都系当日串,咁的确啲野食感觉上系比较新鲜,好似鸡肝白鳝果啲。以前成日觉得系香港揾一间好食、价钱又抵食嘅串烧店真系好难,直到遇上佢😍😍😍,真系要再讲多次,深深爱上❤️佢地嘅鸡皮虾大叶卷,喺其他地方好少见!我最爱❤️(本身我都钟意食海鲜既🙈)香口嘅鸡皮同新鲜嘅紫苏叶包住鲜嫩的虾肉,味道口感超正。鸡皮既烧得岩岩好,脆脆地,虾肉又可以保持鲜甜既原汁原味,再带啲紫苏叶点缀下,成个feel就系清新又美味,我地仲嗌左sake,配搭起黎,除左正,谂唔到其他词。之后就系烧日本刺身带子!!带子烧得岩岩好,外层烧到几香口,同时入面仍然保持到鲜甜鲜嫩多汁。我哩个e人真系好想去问师傅点做到,真系好好食🙈(但比人阻止左🤣)烧鸡翼系店员诚心推介,听说呢度嘅烧鸡翼好似经过特别既调味同处理,所以好好食好香,的确系好好食、好香,肉质鲜嫩多汁,外皮香脆,真心回味无穷。烧鸡翼应该会系肉食爱好者既最爱之一🥰呢度嘅鸡皮系令我觉得呢度既服务态度真系好好,有求必应,因为

鸡皮虾大虾卷

烧日本刺身带子

烧鸡翼

烧鸡皮

呢度嘅鸡皮系令我觉得呢度既服务态度真系好好,有求必应,因为我钟意食外脆内软嘅鸡皮,我男朋友就钟意淋淋地既口感,然后个店员只系听到我同男朋友讨论紧,佢主动同我地讲帮整个度身订造版🤣佢地好好人好cute。估唔到嘅系嘅鸡皮真系好正,完全满足我地两个唔同又麻烦嘅需求🙈

烟肉鹌鹑蛋

哩个系佢地嘅限定串烧,烧烟肉鹌鹑蛋。以前我觉得净食一两粒鹌鹑蛋会有点滞,但哩个烟肉鹌鹑蛋又巧妙地搭配一齐食嘅话,烟肉独特嘅烟熏香气同咸香味相得益彰,口感层次更丰富,食住一粒接住一粒咁食,绝对值得一试,不过系哩个系限定串烧,大家要睇下好唔好运啦❤️

总括嚟讲,南亭系我心中留下几深刻嘅印象。佢地嘅鸡皮虾大叶卷、烧日本刺身带子、烧鸡翼、烧鸡皮同限定嘅烧烟肉鹌鹑蛋都展现了高品质嘅质素。无论钟意海鲜定系食肉兽嘅你,感觉都有适合大家嘅美味选择!

Ps. 串烧一定要趁热食先好食!🤤
鸡皮虾大虾卷