2023-05-29
今次嚟到西营盘,好多人都会讲嘅炒小菜餐厅。环境似足7、80年代旧式香港装修,气氛满满之外,整体味道高质。🍺大啤:大排档feel当然要叫番支啤酒,而呢度最出名当然系用「战斗碗」嚟饮酒。同朋友嚟可以劈过你死我活😂🌱豆浆杞子鲜腐竹浸时蔬:用豆浆做汤底,配上杞子同新鲜腐竹,豆味非常重,甜甜地好似饮紧豆浆。再用嚟浸蔬菜,非常健康 🌱香煎黑松露手打莲藕墨鱼饼:又煎到外脆内软,墨鱼饼口感弹牙,配上粒粒莲藕,增加口感。而黑松露味非常香,再度提升味道层次🌱楚撚记原只脆皮炸猪手:果然系招牌菜!分量多,新鲜炸出嚟猪手表面非常香脆,猪手又够咸香味,值得一试🌱楚撚猪油捞饭 / 白饭 :怀旧菜当然要叫猪油捞饭!猪油同豉油系分开上枱,根据个人喜好而自己添加。猪油非常香,而豉油都够味。完全系食紧当年细细个时候嘅味道🌱乳鸽:好正!一定要试!
🌱乳鸽:好正!一定要试!