我时不时都会行过去长沙湾元州邨𠮶边食晏,有日中午见到有间烧味舖「烧味卤师」好多人排队,原来系有$22特价饭盒卖。我又八卦攞张传单返屋企望下,阿妈见到$48只鸡话超抵,仲话揾晚唔煮𩠌等我斩料返去🙈。呢晚放工我就即刻变身做乖囡去斩料加𩠌,我已经专登准时走行过去。大约晚上六点半嘅时候,我未行到去舖位已经见到大排长龙👏;好彩我快一步同冇俾个师奶打尖,如果唔系我都买唔到特价鸡。我好耐冇见过咁多人排队嘅场景,皆因烧味舖新开张,做紧好多特价优惠益街坊👍。当我俾钱买完飞之后无耐,已经陆续听到鸡同鸭都卖晒。虽然人多,但小店运作好有系统,客人轮转得好快,店员同师傅们都好有礼貌,唔会粗声粗气😊。舖面亦光光猛猛,令人放心。我哋今晚食烧味大餐🥢,无煮其他𩠌,我一次过买咗四种返屋企。未食之前第一样抵赞嘅地方就系包装得好好,我拎到返屋企一滴汁都冇跌过出嚟,唔会搞到油笠笠。由于做紧特价,四款烧味夹埋都只系$267😍。玫瑰豉油鸡($48/一只),买完之后我终于明点解🐓鸡会最快卖晒,$48大大只,唔系畀啲营养不良嘅鸡仔你,真系唔知喺边度揾?!鸡有三款,包括客家盐焗鸡、瑶柱贵妃鸡、同埋我买嘅玫瑰豉油鸡。豉油鸡入味,唔驶点酱
由于做紧特价,四款烧味夹埋都只系$267😍。
玫瑰豉油鸡
玫瑰豉油鸡($48/一只),买完之后我终于明点解🐓鸡会最快卖晒,$48大大只,唔系畀啲营养不良嘅鸡仔你,真系唔知喺边度揾?!鸡有三款,包括客家盐焗鸡、瑶柱贵妃鸡、同埋我买嘅玫瑰豉油鸡。豉油鸡入味,唔驶点酱食已经好惹味🤤,而且我最欣赏系鸡肉嫩滑、鸡皮唔肥兼无毛,亦都无出血水或未熟嘅情况。
烧味佬叉烧
烧味佬叉烧($45/半斤),🐷叉烧又系必食推介,半斤份量好足秤,佢仲系最完美𠮶只半肥叉嚟😋。叉烧嘅瘦肉同肥肉比例啱啱好,咬落超多肉汁好Juicy,一啲都唔硬。叉烧甜味亦适中,自问最怕𠮶啲甜到漏嘅蜜汁,因为烧味始终系咸食嚟。如果叉烧有少少㶶边就无敌了!
至尊烧鹅
至尊烧鹅($110/上庄),我老豆最钟意食烧鹅,佢劲满意,一食佢就话烧鹅真系明显好食过烧鸭好多,肉味香浓兼且冇膻味,肉质软稔。我都觉得只烧鹅几正,而且我买上庄有好多胸肉,啖啖肉啱哂我😘。鹅肉腌得够味,但又唔会抢咗本身嘅鹅味。烧鹅皮斋睇颜色就一般,不过其实亦烧得唔错,连埋肉一齐食爆油𠮶下不得了。
老师傅烧腩仔
老师傅烧腩仔($64/半斤),烧腩仔就相对无咁出色,但都皮脆同肥瘦适中,正正常常啦。呀妈话烧味档嘅整法唔同酒楼酒楼多数拎嚿连皮腩肉去烧,所以出品好整齐靓仔。不过烧味档就真系拎原只大猪去烧🐖,所以烧肉大小未必一致,亦有机会脱皮。
总括嚟讲,烧味卤师嘅烧味好好食,用「平、靓、正」嚟形容呢度就最好不过!呀妈已经落定Order随时指派我放工斩咗料先好返屋企🤣。原只鸡性价比最高,我钟意叉烧,呀爸呀妈就钟意烧鹅,各有各喜好❤️。
2020-10-12
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
用餐时段
玫瑰豉油鸡