晚上系旺角做完facial之后有啲饿,但又唔想食正餐,所以打算揾间糖水舖坐低食少少野😛 经过通菜街见到呢间「仁芝初」,好似几多人食,于是抱住「应该唔会伏」既心态入去食😂 好彩真系唔伏👍🏻法式紫米露 ($38)难得用到食甜野既quota,当然要拣d特别少少既款式啦!系menu入面,我第一眼见到呢个fusion甜品。我想睇下点样系中式既紫米露既前题下,加入法式既元素。于是就点左呢款。成个甜品既配搭系椰汁+果冻+紫米露+法式炖蛋,意想唔到佢地既味道又几夹。个果冻清甜,食落几fresh。紫米露果部分几足料,所以好香好烟韧而且有咬口,唔似出面有d铺头会煮到好稀。最底果层系法式炖蛋既部分,蛋香味几出,而且好细滑好creamy。整体好满意,但如果可以大杯d就更好了😛

法式紫米露 ($38)
法式紫米露

法式紫米露