2022-12-27
做节食好啲推介!呢度除咗一般食到嘅泰国菜外,仲可以预订主餐牌以外嘅特别菜式,好似私房菜咁我地当日一枱人嗌咗以下菜式,整体都高质值得一试😙!-👍🏻泰式粉丝海虾煲 $380/4位用粉丝煲一上枱已经闻到超香,用嘅系新鲜花竹虾,大大只鲜甜爽弹粉丝炒得干身香口,软硬适中唔会煮到太腍啤啤仍然保持弹牙口感,最正系吸晒虾汁鲜味,呢个好好食🥹!-👍🏻泰式咖喱澳洲龙虾 $1850/2斤原只澳龙超巨型,一上枱真系哇出声,劲有霸气🤣龙虾拆咗肉大大嚿,新鲜爽弹,厚肉鲜甜,份量唔少,好足料黄咖喱香浓甜甜地唔辣,咖喱汁够晒多,可以配蒜蓉包或薄饼,点嚟食真系一流🤪-👍🏻青咖喱崩沙腩 $480/4位用崩沙腩份量比想像中多,全部都大大嚿肥瘦相间连住软膏脂肪,入口软嫩,牛味相当浓郁但冇骚味😌青咖喱香料味比黄咖喱突出,微微辣带少少甜质地浓郁杰身,崩沙腩可以沾满浓浓青咖喱😈-👍🏻香茅爆炸鲍鱼 $60/只新鲜鲍鱼起肉,以香茅、炸蒜、三色椒、洋葱等爆炒鲍鱼表面微脆,内里肉质鲜嫩爽弹香茅同炸蒜两者味道平均突出,有少少似椒盐炒嘅味道,但同时唔会盖过鲍鱼本身嘅鲜味😜-👍🏻梦亚莱烧鸡 $480烧鸡原只上枱先比客人打卡影相,之后店员会收走斩
我地当日一枱人嗌咗以下菜式,整体都高质值得一试😙!
👍🏻泰式粉丝海虾煲 $380/4位用
粉丝煲一上枱已经闻到超香,用嘅系新鲜花竹虾,大大只鲜甜爽弹
粉丝炒得干身香口,软硬适中唔会煮到太腍啤啤
仍然保持弹牙口感,最正系吸晒虾汁鲜味,呢个好好食🥹! -
👍🏻泰式咖喱澳洲龙虾 $1850/2斤
原只澳龙超巨型,一上枱真系哇出声,劲有霸气🤣
龙虾拆咗肉大大嚿,新鲜爽弹,厚肉鲜甜,份量唔少,好足料
黄咖喱香浓甜甜地唔辣,咖喱汁够晒多,可以配蒜蓉包或薄饼,点嚟食真系一流🤪 -
👍🏻青咖喱崩沙腩 $480/4位用
崩沙腩份量比想像中多,全部都大大嚿
肥瘦相间连住软膏脂肪,入口软嫩,牛味相当浓郁但冇骚味😌
青咖喱香料味比黄咖喱突出,微微辣带少少甜
质地浓郁杰身,崩沙腩可以沾满浓浓青咖喱😈 -
👍🏻香茅爆炸鲍鱼 $60/只
新鲜鲍鱼起肉,以香茅、炸蒜、三色椒、洋葱等爆炒
鲍鱼表面微脆,内里肉质鲜嫩爽弹
香茅同炸蒜两者味道平均突出,有少少似椒盐炒嘅味道,但同时唔会盖过鲍鱼本身嘅鲜味😜 -
👍🏻梦亚莱烧鸡 $480
烧鸡原只上枱先比客人打卡影相,之后店员会收走斩件再上枱
大大只唔系春鸡size,皮薄香脆,肉嫩多汁🤤
如果啲肉入味啲有咸香就仲正 -
留意以上菜式都需要系book位时预先预订,食材系新鲜准备,所以walk-in冇得嗌嘅
价钱唔算超级平,但食物质素同味道绝对对得住个价
而且份量足够一围枱用,啱晒做节圣诞同屋企人/一班朋友食大餐,仲有包厢阁楼可以开party🥳
另外餐厅好近洪水桥轻铁站,落车行过去都系2-3分钟就到,就算冇揸车交通都算方便👍🏻 -
味道:9/10
性价比:7/10