2022-10-27
天气开始转凉,自然想要一碗热呼呼的汤,咁食一碗热腾腾的拉面,就好温暖满足了😋😋今次食依间大阪过江龙拉面#○de▽ 鲷白汤らーめん 🍜🐟。佢主打鱼汤拉面及沾面汤面,而鱼汤有分鲷白汤面及鲷清汤面,我就推介鲷白汤面😌🔸 鲷白汤|$138 ⭐⭐⭐⭐鲷白汤底用真鲷🐟加各种贝类,一齐熬制超过八个钟先完成,所以味道比一般拉面汤底嘅浓味得多🥹🥹奶白嘅鱼汤稠至起泡,可想而知系几浓郁,而且师傅更加上了鲷鱼碎块,让汤喝起来更有口感😝😝若果怕太浓味嘅,可以把碗边嘅柚子蓉落鱼汤混和,会令鱼汤更清新😊😊🔸 鲷沾面|$148 ⭐⭐⭐这款卖相一流😍面上台时配有烟雾效果,好有气势,仙气飘飘般好啱打卡!!!😎😎店家原创的波浪面,其实好似中式刀削面,好弹牙但同时有嚼劲,而且好挂汁,个面系好嘅。而沾面汤底无鲷白汤底咁重鱼味😆😆***重点: 可惜沾面汤系上台时唔够热,加上仙气面条本身系冻,所以当冻的面沾上唔够热得汤时,就变得凉,依个位扣好多分!!🤦🏻♂️🤦🏻♂️总括来说,这间过江龙拉面的味道唔差,但我就未必会回头😊😊因为我个人更喜欢Ode同集团旗下的座银及NEXT Shikaku🤭🤭○de▽ 鲷白汤らーめん📍中环鸭巴甸街13号
🔸 鲷白汤|$138 ⭐⭐⭐⭐
🔸 鲷沾面|$148 ⭐⭐⭐