2022-09-08 37 浏览
今年男朋友生日,我book咗系上环嘅Suit Coffe & Sake同佢食饭。之前我食过呢间餐厅。佢嘅食物好好食又有惊喜,所以我觉得男朋友都会钟意❤️✔️Maguro Risotto-吞拿鱼意大利饭。呢个系日本fusion菜!再用意大利饭嘅煮法煮成。吞拿鱼味道非常鲜甜,仲有少少嘅山葵喺入边吊味。再加埋日式嘅醋渍蛋黄一齐食,令到吞拿鱼嘅味道更突出。意大利饭系用日本米煮出嚟,口感同样烟烟韧韧。但就多咗日本米嘅香味。非常好食😋✔️1/2 Yellow Chicken(Limited) -炭烤三黄鸡半只。呢个鸡唔系成日有得食。 难得今日仲有,当然要嗌!鸡肉嫩油多汁,连埋烧到脆卜卜嘅鸡皮一齐食。口感非常丰富。而且仲好香嘅炭烧味。再配埋沙律菜一齐食,啱啱好中和返鸡嘅味道。真系超钟意❤️✔️FoieGras & Fruit Tomato。腌制过嘅鹅肝都系第一次食,有好浓郁嘅味噌同蜜糖味。味道好特别!再加埋酸酸甜甜嘅蕃茄同柚子醋一齐食味道非常清新,而且开胃。好啱夏天食😍✔️Squid & Chorizo。呢个系鱿鱼返烧!鱿鱼嘅味道十分浓郁,口感弹牙,但一啲都唔韧。配埋炸到非常香脆嘅腐皮同酱汁一齐食。味道非常浓郁
✔️Squid & Chorizo。呢个系鱿鱼返烧!鱿鱼嘅味道十分浓郁,口感弹牙,但一啲都唔韧。配埋炸到非常香脆嘅腐皮同酱汁一齐食。味道非常浓郁而且惹味。我真系好钟意❤️

食完呢餐饭之后,连男朋友都赞好。佢觉得呢餐系佢食过最好味嘅生日饭❤️❤️