1K
2023-03-20 22 浏览
今晚同朋友去了間位於九龍城嘅日本料理食廚師發板,這店位於龍崗道,門面一望就知係食好嘢嘅地方!入到餐廳見到一道長長嘅吧枱,師傅就已經為客人準備食材中,食客主要就係座在吧枱旁位置,因為朋友有訂位,座位前有用紙摺成簿英文名字,感覺被十分重視餐牌有3款選擇,朋友就推薦了Seasonal Omakase,有我最愛嘅海膽!落單後店員同師傅就開始一道一道美食為我們準備奏:入口爆膏,充滿鮮甜魚香味嘅螢光魷魚、味濃,鮮甜,肉較結實嘅厚岸馬糞海膽酥上還放了魚籽醬海:極上刺身五點每款都係師傅精心炮製,有用備長炭煙燻過豐厚的脂肪,肉身肥美,口感更佳嘅鰆魚,再來三拼煙燻肉質鮮甜無比嘅黑鯥、爽口赤貝配上青瓜漬磨茸、用上紹興酒漬過嘅牡丹蝦並加上黃金蟹籽,入口有超甜感覺還有以熟成兩星期後嘅佈滿魚油花紋大吞拿魚腩,入口即溶油香四溢而又鮮味無比酢:清酒煮,令和怪物,大船渡灣旬生蠔.檸檬香草酢物,由日本直送到港未開殼真·「生」蠔,為保持最鮮、最原汁、最原味之狀態送到客人手上,即開即食。該款生蠔稱為怪物因其體積猶如手掌的大小,味道鮮甜濃郁,口感嫩滑,在日本有「海中牛奶」的美譽蒸:蒸日本大根入口軟淋、肥美和牛小排、牛肉味道濃郁
落單後店員同師傅就開始一道一道美食為我們準備
奏:入口爆膏,充滿鮮甜魚香味嘅螢光魷魚、味濃,鮮甜,
肉較結實嘅厚岸馬糞海膽酥上還放了魚籽醬
海:極上刺身五點
再來三拼煙燻肉質鮮甜無比嘅黑鯥
、爽口赤貝配上青瓜漬磨茸、
用上紹興酒漬過嘅牡丹蝦並加上黃金蟹籽,入口有超甜感覺
蒸:蒸日本大根入口軟淋、肥美和牛小排、牛肉味道濃郁,
慢蒸3小時嘅慢煮清酒南非鮑魚,入口軟熟旁邊還配上鮑魚肝汁,入口味道更香濃
溫:櫻花葉蒸雪場蟹腳,啖啖肉之餘入口爽口鮮甜
舞:超爽口鮮甜伊勢海老配似龍蝦汁煮珍珠米形狀嘅意大利粉,入口軟滑
彩:慢煮鱈魚配焦糖洋蔥汁,入口肉質十分嫩滑
鮮:山瑞海蔘松茸清湯
畜:以紅酒汁燒熊本A5和牛入口牛肉味道香濃,加埋爽口清甜蘆筍花
飯:以樱花蝦及三文魚籽煮成嘅釜飯,蝦味香濃飯身夠晒煙韌,配上醒胃漬物,十分開胃
握:還有時令壽司醬油漬赤身配上黃芥末及香蔥
火炙穴子加上少量黑椒十分肥美
今晚另一 重點之作用上厚岸馬糞海膽而成嘅海膽壽司,飯身都用海膽撈勻海膽壽司,師傅用一隻匙羹上枱,放入口就 盡在不言中的滿足!
果:充滿肉汁嘅靜岡蜜瓜及香滑自家製雞蛋布甸
作為今晚嘅完結,師傅在整晚都忙過不停為食客準備食物,還介紹食物真的十分專業!
整體食物質素高,餐具亦十分精緻,店員服務細心殷勤,之後又多一個食廚師發板嘅好地方!
午餐時段都十分抵食,如就啱時間下次可以食埋午餐