2023-01-26
新春想同一班好朋友食餐好,就去咗 瀛丰放题料理专门店。瀛丰放题位于铜锣湾,邻近地铁站,地点非常方便,系聚会嘅好地方 刺身方面都真系好多款式选择,包括三文鱼、油甘鱼、希灵鱼、赤虾、八爪鱼、马刀贝、角螺、鲍片、赤贝等。刺身都系厚切,食落啖啖肉;赤虾系珍宝size,有接近筷子咁长,睇到已经流口水。除咗刺身拼盘,只需加$118,就可以任食海胆火焰带子,厚肉带子包着鲜甜海胆,既有海胆和带子嘅鲜甜,同时附有火焰嘅香味,好抵食生蚝控应该都好钟意呢度,只需加$138 ,就可以任食新鲜生蚝,生蚝大大只有好厚身多款寿司选择,花之恋、火炙左口鱼边、鹅肝带子寿司、原条穴子寿司、牛油赤海虾寿司仲有好多选择~另外加$68就可以叹到虫草花炖鸡汤,炖汤非常都足料用上硬鲜鸡件,仲有唔少材料,饮落好滋味除咗刺身海鲜类,都唔少熟食选择:大虾天妇罗、芝士年糕、芝麻炸鸡翼、和味一口牛、辣酒煮花螺。每一款熟食都唔错质素,食唔停口。香茜三文鱼汤系我推介之一,香喷喷嘅芫荽配上香浓嘅三文鱼汤,好香好有鱼美,喜出望外。除咗日式食物,仲有唔少泰式食品,包括泰式鱼露烧虾、串烧(牛柳、鸡肉、猪柳)、泰式烧元贝、青木瓜沙律、泰式酸辣凤爪、泰式肉
除咗日式食物,仲有唔少泰式食品,包括泰式鱼露烧虾、串烧(牛柳、鸡肉、猪柳)、泰式烧元贝、青木瓜沙律、泰式酸辣凤爪、泰式肉碎包、冬阴功汤等。瀛丰做所做嘅泰式菜式好有风味,拍得著泰国餐厅嘅质素
甜品方面,有雪糕、糕点多款选择,超级大满足,大满足嘅一餐