2023-04-13
1937 浏览
约咗朋友两公婆食饭,佢地强烈推介呢间荣哥私房菜,话食过几次都好味,所以一行四人就决定去饭聚,早几日就已经订好𩠌菜添!虽然坐落工厦,但地点超方便,步出地铁车厢到饭店唔使5分钟就到!职员好有礼貌,而且好有耐心咁介绍每道菜式,值得加分!“自家甜酸斋”同“百合木耳”,两款小食都系秒清再嚟前菜“沙律菜伴芝麻酱”清新醒胃,“双色墨鱼仔”一只辣一只唔辣,“茶熏流心蛋伴黑鱼子酱配厚切茄子”一食就知系有心机制作,好特别,想encore!“原盅炖哈密瓜螺头黑毛豚肉汤”和“原盅炖川贝陈皮海底椰鳄鱼肉”,每样两盅即系每人一盅,又可以交换试吓,一饮就知真材实料,唔系一般例水可比!“油浸时令鲜鱼”,今晚系马友,第一次食油浸马友,原来又几好食㖞,但喺外面好似唔多见咁煮马友法!“虾球水芙蓉”,老友话呢个系招牌菜之一,下面蒸蛋白上面系甘笋汁,滑捋捋得嚟又好味,虾球非常爽口弹牙,正!“士多啤梨黑豚肉排骨”最花心思系排骨下面有好似米通嘅卜卜脆,一啖食落去口感层次丰富!“招牌茶王熏鸡 ”写明招牌又点会令人失望吖,表皮好似炸子鸡兼有茶熏味,鸡肉嫩滑冇雪味,100分!“米王有机时令鲜蔬”今晚食菠菜,淡淡米香加蔬菜青味,有种去除油
“油浸时令鲜鱼”,今晚系
“米王有机时令鲜蔬”今晚食菠菜,淡淡米香加蔬菜青味,有种去除油腻嘅感觉!
“农坊独头糖心黑蒜炒饭”充斥住黑蒜味,仲有唔少带子粒,食到咁饱都食哂,可想而知味道几好!
最后到咗甜品时间,第二个胃今晚食“姜汁芝麻汤圆”姜味够而不辣,芝麻蓉唔太甜好自然,我仲要食埋太座一粒先够喉!
总结嚟讲,系一间非常抵食嘅私房菜,我地都话一定会再返转头,唔怪之都几旺场,多谢老友介绍!