餐厅: 鮨逸
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
今晚约咗好闺蜜撑下枱脚倾下计,我地拣左去铜锣湾食omakase🩷可以慢慢食慢慢倾🥰今晚食嘅系25品omakase set🤤冲绳水云伴蟹肉🦀配土佐醋水云好开胃,蟹肉滑溜得来又软绵绵,加上土佐醋的酸味令整道菜更加清爽😍北海道𩽾𩾌鱼肝🐟𩽾𩾌鱼肝creamy得令人惊喜,搭配海带的嚼劲,柚子汁酸酸地更加提升咗整体层次感😌汁煮黑梅贝🐚简单汁煮保留黑梅贝原汁原味,咬下去好弹牙😌间八卷海胆豆腐🐟豆腐渗出阵阵海胆味,味道够晒浓郁,间八鱼够软弹😋北寄贝刺身配山葵根、青柠汁🍋北寄贝鲜味十足且爽口弹牙,配埋青柠汁整体感觉更清新🌟 冲绳小龙虾刺身🦞龙虾唔洗讲就一定系更加弹牙😬新鲜生猛,生猛到呱呱叫,食果阵个头仲郁紧🙈缟鲹寿司配三升渍🐟鱼肉新鲜,配上三升渍独特酱汁,味道更加鲜美,每一啖都充满海味😋赤贝寿司🐚经拍打后口感更加爽口,肉质鲜嫩,简单地配搭少许酱油已经好正😋鲭鱼寿司配矶の雪昆布🐟昆布释出嘅鲜味同鲭鱼油脂香气混合,令成件寿司味道更丰富😍蟹膏豆腐配蟹肉、黑鱼籽🦀蟹膏浓郁味道同蟹肉嘅鲜甜相互交融,黑鱼籽点缀更添层次感😌粒贝配岩盐🐚粒贝嘅鲜味配上岩盐,简单得黎又好味,咬落去海味滋味瞬间爆发,令人陶醉☺️𫚕鱼配柚子胡

冲绳水云伴蟹肉🦀配土佐醋

北海道𩽾𩾌鱼肝🐟

汁煮黑梅贝🐚
简单汁煮保留黑梅贝原汁原味,咬下去好弹牙😌

间八卷海胆豆腐🐟
豆腐渗出阵阵海胆味,味道够晒浓郁,间八鱼够软弹😋

北寄贝刺身配山葵根、青柠汁🍋
北寄贝鲜味十足且爽口弹牙,配埋青柠汁整体感觉更清新🌟

冲绳小龙虾刺身🦞

缟鲹寿司配三升渍🐟

赤贝寿司🐚

鲭鱼寿司配矶の雪昆布🐟
昆布释出嘅鲜味同鲭鱼油脂香气混合,令成件寿司味道更丰富😍

蟹膏豆腐配蟹肉、黑鱼籽🦀
蟹膏浓郁味道同蟹肉嘅鲜甜相互交融,黑鱼籽点缀更添层次感😌

粒贝配岩盐🐚

𫚕鱼配柚子胡椒🐟
𫚕鱼肉质鲜嫩,搭配浓厚的柚子胡椒,味道层次丰富得黎又唔腻👍🏻

北海道牡丹虾🦐
口感爽口阵牙,虾头膏味劲浓,令原本味较淡嘅虾更有鲜味虾味😋

大船渡湾产令和の怪物🦪
日本蚝味道较淡但较清新,口感滑润爽口,配上酸汁啫喱感觉更refreshing🤩

脑天寿司🐟
吞拿鱼头顶肉,虽然比拖罗味道冇咁浓,但胜在满满油脂香气,入口即化,呢件寿司够晒奢华🤩

白见贝寿司🐚
同香港象拔蚌差唔多,师傅系上面加上柠檬皮,令寿司香气四溢更清新😋

黑鯥鱼寿司🐟
鱼肉肉质肥美软绵,鱼味清新,同时食到鲜、嫩、甜😋

酱油渍吞拿鱼配马粪海胆🐟
海胆味浓,及后慢慢渗出吞拿鱼香气,呢个配搭真系正到唔识讲🤭

北海道紫海胆配炸紫菜💜
炸紫菜为海胆增添咗香脆嘅口感,令成道菜嘅层次更加丰富,味道绝对惊艳🤩

矶煮鲍鱼🤎
呢道鲍鱼煮咗四个钟,入味得黎毫不油腻,蟹膏嘅味道渗透其中,慢慢渗出黎🤤

甘鲷立鳞烧配高汤生紫菜🐟
立鳞烧增加咗鱼肉口感,鱼肉肉质细嫩,高汤生紫菜味道好鲜🤤

松叶蟹配醋啫喱寿司🦀
满满松叶蟹啖啖肉🤤醋啫喱令蟹肉更突显甜味更清新解腻😋

大拖罗配炸蒜手卷🐟
师傅已切走有筋部分,大拖罗超浓味鱼油味劲香🤤而炸蒜同紫菜负责增加口感,口感味道层次都劲丰富😋

北海道白海胆配淡雪盐🤍
底下嘅鳕鱼干增加脆感,海胆味道淡得黎浓郁得黎唔腻,搭配清爽嘅淡雪盐🤤

玉子布丁🍮
口感滑顺,甜度适中

龙虾清汤🦞
龙虾清汤入面有舞茸,仲饮到少少龙虾膏,用作成餐饭结尾,饮完真系令人好舒服😌

椰子雪糕配赤玉蜜瓜🍈
蜜瓜冇渣好juicy,几乎系入口即溶🤭椰子雪糕啖啖椰丝,甜而不腻,完美收尾🥰

今餐食完真系好饱、好有满足感,师傅每道菜都会介绍,寿司刺身等配料同酱汁搭配得非常好,令到成个体验都无可挑剔☺️

🤑 人均消费:~$1740
🤩 推荐指数:9.5 / 10
📍 餐厅资料:鮨逸 (铜锣湾)
铜锣湾骆克道487-489号骆克駅27楼

喜欢我的食评请Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.lifestyle

#lifestyle #hklife #foodie #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkblogger #hkbeautyblogger #beautykol #hkinfluencer #hkmicroinfluencer #hkbeautyinfluencer #hkkol #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去处 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #铜锣湾美食 #骆克駅 #刺身寿司 #厨师发办 #omakase #おまかせ #鮨逸