2018-10-31
呢个蛋糕由澳洲hit到黎香港,终于试到佢!开头听朋友介绍个蛋糕既时候,觉得西瓜加蛋糕呢个配搭好奇怪。但朋友形容佢系食过最好味既蛋糕,没有之一。见到近年有餐厅引入呢款蛋糕,决定一试!买左件装,都唔细件,一件好足够两个人食,价钱当然都唔平,差唔多七十大元一件。见到蛋糕层次分行,影相果阵已经系系室温放超过左一小时,见到cream层都有少少溶溶地既状态。第一层有开心果仁、啫哩、士多啤梨、玫瑰花瓣;第二层系CREAM;第三层系海棉蛋糕;第四层CREAM;第五层系西瓜;第六层CREAM;第七层系海棉蛋糕!就咁数已经有七层,可想而知口感系几咁丰富!忌廉甜而不腻,好Rich!海棉蛋糕系属于湿润型,不过太多层食唔出系咩味道,总之就系好味西瓜片清甜爽口无渣,又唔会出哂水影响个蛋糕!成个配搭系Amazingly Awesome!睇得又食得,不过食果阵就真系要小心啲食,始终西瓜果层比较难切实在太好味,唔钟意食蛋糕既朋友都赞口不绝,所以都忍唔住要比5星星
招牌蛋糕