2020-12-29
听朋友讲呢间酒店以前好出名,好多名人,李小龙,金庸都黎食😎😎😎 黎到见到好多红灯笼都几有特色餐厅外墙都做到好似古代既建筑咁😝😝 😝红烧顶鸽😝 呢度既招牌菜,当然要试下,卖相系烧得好令,都做到皮脆肉嫩既效果😋😋😋 但就系乳鸽太细又小肉,冇得食落啖啖肉,一只都要$98有些许贵😌😌但难得黎到都值得一试😎 😄新鲜菠萝咕噜肉😄 中意食咕噜肉又见到话李小龙太太都中意食就叫左黎食下 佢系用原个菠萝上菜,咕噜肉份量都几多,呢个个皮做得好脆,味道都鲜甜既,但系肉质同平时食既比起略为干身 菠萝就真系劲甜😋佢冇沟埋一齐抄,我觉得咁分开食会仲好食d😝😝 😎沙田风味豉椒炒蚬😎之后再黎食个海鲜,份量都同样好足味道有好浓郁豉椒味,但食到尾就有d咸,如果配饭食应该啱啱好😋😎😋😎 😆沙田鸡粥😆 最后黎个粥清下喉咙,佢个粥都几抵$88可以食到六七碗左右鸡既份量都唔算少,而且个粥系煲到好绵好好食😋😋😋 食左四道菜埋单$581,其实个感觉系几似去左外国唐人街既中餐厅咁我估佢既味道应该比较贴近旧一代人既口味,食得出系同而加新兴既中餐口味上既分别,但呢度既风味格调又真系系出面系冇见过虽然位置唔系好就脚,但我觉得如果得闲黎
黎到见到好多红灯笼都几有特色 餐厅外墙都做到好似古代既建筑咁😝😝
😝红烧顶鸽😝
😄新鲜菠萝咕噜肉😄
中意食咕噜肉又见到话李小龙太太都中意食就叫左黎食下
😎沙田风味豉椒炒蚬😎
之后再黎食个海鲜,份量都同样好足 味道有好浓郁豉椒味,但食到尾就有d咸,如果配饭食应该啱啱好😋😎😋😎
😆沙田鸡粥😆
最后黎个粥清下喉咙,佢个粥都几抵$88可以食到六七碗左右 鸡既份量都唔算少,而且个粥系煲到好绵好好食😋😋😋
食左四道菜埋单$581,其实个感觉系几似去左外国唐人街既中餐厅咁 我估佢既味道应该比较贴近旧一代人既口味,食得出系同而加新兴既中餐口味上既分别,但呢度既风味格调又真系系出面系冇见过 虽然位置唔系好就脚,但我觉得如果得闲黎食个早茶下午茶,感受下以前既氛围都几唔错☺️☺️☺️