2023-06-08 1190 浏览
如果你系饿底…..如果你食极唔饱…..如果你已#移民 咗去大英祖国🇬🇧 (嘅Manchester )又同时好挂住港式咖喱🍛,睇落去喇!无错,我哋今次系介绍由1979年英治时期创业,屹立于湾仔不倒嘅殿堂级人气长龙店新景园咖喱小厨去挑战佢哋远近驰名嘅巨型咖喱猪扒饭 (当然我哋仲有叫其他嘢食啦)。我哋大约18:45到,排咗约廿分钟先成功入座,想食嘅朋友真系要早少少排队🤏🏻咖喱猪扒饭套餐($105):套餐包一碟油菜及一碗例汤或一罐汽水,质素正正常常啦。反而个猪扒饭一上枱即时吓亲,块巨型炸猪扒大过我哋块面😱热辣辣脆卜卜,仲要超级厚切🥹我哋心谂究竟边个供应商俾货佢哋,视觉效果超级震撼😨佢哋嘅港式咖喱,唔似日式咖喱咁甜、亦唔似印度咖喱咁香浓,反而我哋觉得似系两者中间,而且带少少辣。我哋集合二人之力先成功食晒成个咖喱猪扒饭,我哋真系好犀利🤣辣虾茄子煲套餐($98):套餐包一碗白饭、一碟油菜及一碗例汤,佢系即叫即做,我哋等咗15分钟先有得食。佢系瓦煲上台,煲盖中喷紧烟,热辣辣🥵材料有虾、茄子、肉碎、腊肠、辣椒、猪肉粒等,即系鱼香茄子煲嘅翻版😂好香浓惹味,唔会太辣,份量充足,一个成年男仔一定食得饱🤣唯独是

辣虾茄子煲套餐($98):套餐包一碗白饭、一碟油菜及一碗例汤,佢系即叫即做,我哋等咗15分钟先有得食。佢系瓦煲上台,煲盖中喷紧烟,热辣辣🥵材料有虾、茄子、肉碎、腊肠、辣椒、猪肉粒等,即系鱼香茄子煲嘅翻版😂好香浓惹味,唔会太辣,份量充足,一个成年男仔一定食得饱🤣唯独是要弹嘅地方系啲虾用雪藏虾,唔够爽口弹牙。

总结,新景园咖喱小厨嘅价钱可能会令你却步,过百港纸食茶餐厅咖喱猪扒饭😳不过信我哋,你当一餐分两餐食就会发觉好抵,而且佢嘅质素真心唔差,如果唔系都唔可能喺湾仔咁多年,而且仲顺利进军英国,为各位旧香港人能够喺英国Manchester品尝家的味道,希望呢间餐厅可以继续坚持落去,同时喺英国开更多分店🙏🏻