2017-10-12
朋友转左工之后,都有一段时间冇见,今日衬收早少少约左佢地近近地去尖沙咀食野,拣左呢间韩国野啦,因为佢之前食过都觉得唔错,可以再食。平日嘅厚福街比起星期五六日都静少少,平时单单系等lift都唔知要花几耐时间。呢间韩国野喺23楼,座位唔系好多,但都唔算好多人,基本上好自由,坐咩位都得,而且几静局,播住轻声嘅kpop,唔会嘈到完全讲唔到野,同朋友黎食下炸鸡啤酒,倾下计都ok。泡菜薯条:薯条有两种,又有曲薯又有直薯,少少粗身又未知于好粗,即时炸起都几脆口。不过配上「泡菜忌廉」,味道唔够浓,而且酱汁比较稀身,水汪汪,唔系好挂到上啲薯条度,应该做得杰身啲会好食啲。炸鸡嘅款式都几多,冇原味、甜辣、芝士、香葱等等,我地谂左好耐都唔知叫边款好,所以跟隔离枱点左大蒜豉油炸鸡。大蒜豉油炸鸡:卖相同图片有少少出入,面头嘅蒜片变左芝麻。炸鸡即时炸起,都几够香脆,唔会太厚粉,份量足够。大蒜味道唔会话好出,豉油甜甜地,几好食,反而有少少似蜜糖。鸡肉都几多,我食果几旧都冇骨,好方便卡邦尼年糕:年糕嘅份量唔多,大概两人分享还好。面头加左少少芝士粉,所以都会有啲芝士香气。年糕煮得够腍,烟烟韧韧,洋葱份量都好多,好在都熟哂
卡邦尼年糕:年糕嘅份量唔多,大概两人分享还好。面头加左少少芝士粉,所以都会有啲芝士香气。年糕煮得够腍,烟烟韧韧,洋葱份量都好多,好在都熟哂,材料基本上都好挂汁,卡邦尼嘅味道都好香浓,唔会好滞
招牌部队锅:本来跟个拉面,但上枱变左类似刀削面,问过店员,因为佢话拉面太好卖,卖哂,所以换左另一款面lol
部队锅份量都唔多,我谂大概2人份,里面有肠片、餐肉、泡菜、金菇、饺子、面同大量洋葱…老实讲,性价比真系唔高,好在味道都叫唔错。
锅底酸辣度唔高,一般唔食辣都可以食到。配料一锅熟,唔会唔好食
因为楼下都已经见到佢地嘅banner,介绍过「星空饮料」,卖相几靓,所以我同朋友都点左,虽然实物都系冇图片咁靓,但味道都唔错,杯野饮我觉得全餐最满意的。点左三杯,分别系乳酪味、oreo同埋芒果乳酪味。个人最钟意oero,味道好出,仲有少少朱古力味喺入面,沙冰够冻够滑,唔会太重冰感,饮完仲好饱肚另外有朋友点左杯berry delicious,系smoothie,用左草莓、香蕉、椰子制成,我都觉得几好饮,味道突出,又唔会太甜。