2024-03-26 1788 浏览
姊星期日去左大角咀,事先梗系睇定大角咀有咩好野食,系Openrice 见到间专卖越南法包既外卖店,即时勾起左去越南旅行时食过超好食既街边法包,果时旅行尾声赶去机场前,同友人都要专登再去食多一个先肯走。系完全冇悬念底下,决定去食尼间,买完之后走去M 记度叹(所以d 相影得唔系好靓😅),睇下系咪真系咁经典~越南法包入面有扎肉、烤肉、腌甘荀、腌萝卜、肝酱、蛋黄酱、青葱、芫荽、辣椒、猪肉松,劲丰富,亦都可以因应你个人口味要求唔要某d 野,或者要求个法包要软啲都可以。我第一次食,梗系食返原装既味道喇。一口咬落去,仍然系可以令我快乐同满足既越南法包!法包外脆,唔难咬唔𠝹口,入面搽咗一层薄薄嘅肝酱,由于肝酱味道浓烈,所以薄薄一层我认为刚刚好,食到肝酱既味道,又唔会遮左其他食才味道。越南会用猪润同鸡润做肝酱,如果接受唔到润既味道,落单时就要走肝酱喇。姊觉得尼个法包味道好好,略嫌就系烤肉唔多,但扎肉唔少,可以搭救。除左法包,仲有套餐可以嗌,可以配汤&蔬菜,我就嗌左汤,果日系蘑菇汤,汤既质地好浓稠,蘑菇味好浓,值得嗌👍🏻半份法包+个汤 $38,简直系超值🤤星期日下午2:10去到都要排队,等9个人左右。系铺

半份法包+个汤 $38,简直系超值🤤

星期日下午2:10去到都要排队,等9个人左右。系铺入面既门口可以拎号码牌,买一条法包拎一个号码牌,门上面写左当日既汤同蔬菜,然后会按号码落单,拎野食之后自己俾钱自己找续。姊去到好彩有人教先知,哈🫢🫢

一句:姊 will be back !!

📍葱仔越南包 (大角咀)
大角咀榉树街52号地舖
20 分钟 (外卖自取)