2024-11-26
身为上海人嘅我,上海菜当然系我嘅最爱😋屋企人话大角咀新开咗间「上海维记」,叫我一定要去试下🤭黎到梗系要嗌返几款店家嘅招牌菜啦😆适逢大闸蟹嘅季节,店家仲推出多款蟹粉菜式,仲有清蒸大闸蟹,已经约咗屋企人下次黎食🦀🦀🦀花雕醉鸡重点推介👍🏻半只花雕醉鸡只系$98,劲大只,皮薄肉嫩晶莹剔透,皮下仲有透明啫喱膏状,入口滑嘟嘟并带有淡淡嘅花雕酒香,酒味浓度刚刚好,只鸡经花雕酒浸过后已经非常入味,一件接一件食唔停口😋黑醋骨有心思而出色嘅黑醋骨,半肥嘅瘦肉排经炸过后再加入黑醋去翻炒,入口一啲都唔会觉得肥腻,再洒上白芝麻更加香口,味道酸酸甜甜,外脆内软,肉质松软,入口啖啖肉劲足料👍🏻招牌脆鳝店家嘅其中一度招牌菜,与坊间嘅脆鳝与别不同,出边一般都会裹上炸粉再落油镬去炸,呢度嘅师傅直接将黄鳝去骨起肉再落油炸,黄鳝炸得够干身酥脆香口,每一条都咁粗身,酱汁味道酸甜浓郁,令人越食越开胃小笼包即叫即蒸嘅小笼包入边充满汤汁,上枱时热气腾腾,先咬开一小个洞吸咗啲汤汁先,汤汁鲜味馅料多,师傅制作小笼包的功架十足👍🏻姜汁汤圆天气冻冻地,梗系要嗌返碗姜汁汤圆暖暖个身,芝麻汤圆外皮烟烟韧韧,里面满满嘅黑芝麻馅料配上辣辣地嘅姜汁汤
花雕醉鸡
黑醋骨
招牌脆鳝
小笼包
姜汁汤圆
天气冻冻地,梗系要嗌返碗姜汁汤圆暖暖个身,芝麻汤圆外皮烟烟韧韧,里面满满嘅黑芝麻馅料配上辣辣地嘅姜汁汤底,冬天不可缺少嘅甜品😋
📍上海维记 (大角咀)
大角咀埃华街90号地舖
人均消费:$200-300