仲记得两、三年前带朋友黎食过大记攦粉,之后都一直无缘黎再尝多次佢嘅味道,直到上星期朋友主动提议不如再去食啰! 终于可以又再尝一尝当年嘅味道啦由于相隔太耐,所以对上次嘅印象已经好模糊,净系记得攦粉个样似濑粉,食落又有啲似米线,汤底非常清,味道好好,大记嘅糕点相当足料。睇番openrice见大家去食都有木桶载住,我今次去木桶就冇啦,不过味道依然,难怪当年一试难忘,我地点左猪面肉清汤攦粉同沙嗲汤香葱阔条面,攦粉喺其他地方好似真系食唔到,𠮶种软绵绵又带点烟韧嘅口感非常有趣,猪面肉系小店嘅推介菜式,几嫩滑,个人认为重点系清汤,真系非常「清」,有啲似屋企饮到嘅冇味精汤而另一碗沙嗲汤香葱阔条面都好食,不过感觉会似食紧出面啲车仔面,沙嗲汤非常香浓,但系相较攦粉就小左一粉「特色」啦跟粉加多几蚊可以点自家制饮品,我地就点左自家制桂花茶同冬瓜薏米水,个人推介冬瓜薏米水,透心凉加好饮我地又堂食叫多左一件南瓜糕,好好好食走嘅时候我地买左半打糕点,一头银发嘅老板娘自豪咁同我地讲话「我地大记嘅糕点绝对系真材实料,梗系好食啦!」就系呢一种嘅人情味,呢一种小店独有嘅情怀,良心价钱,难怪大记可以迄立多年仍然受到食客们嘅追

猪面肉清汤攦粉 沙嗲汤香葱阔条面 自家制桂花茶 冬瓜薏米水
我地又堂食叫多左一件南瓜糕,好好好食
就系呢一种嘅人情味,呢一种小店独有嘅情怀,良心价钱,难怪大记可以迄立多年仍然受到食客们嘅追捧,老板娘嘅一句说话,暖暖咁流入食客们嘅心里。
2015-06-24
猪面肉清汤攦粉 沙嗲汤香葱阔条面 自家制桂花茶 冬瓜薏米水