2012-10-18
小弟好少去元朗, 咁啱有个元朗朋友话专车接送去元朗开饭, 咁就俾佢车左去呢间食店喇。当晚我地好夜先到, 大约系11:00左右, 但系间野仲有差唔多9成入坐率, 可见真系几出名!间野虽然名叫面档,不过我朋友话最出名的反而是鸡我地一行四人, 点左2客霸王鸡菜饭(朋友话系必食既), 1客咸鸡菜饭, 1碗车仔面同1个卤水拼盘(细)份量好大^^, 先用芽菜垫底, 放上鸡, 再放上大量葱丝, 炸蒜和少少辣椒, 卖相好吸引味道方面: 鸡肉很滑, 不会很多肥膏, 豉油调味调得好好, 配上葱蒜的香, 辣椒的辣, 做得很惹味垫底的芽菜吸晒啲汁, 送饭一流。价钱比霸王鸡菜饭多$17, 个人觉得不够咸, 比不上霸王鸡菜饭普普通通啦, 份码系好多, 不过味道就偏甜, 食落好似怪怪咁, 问人攞醋又话只有红醋都系普通货仔, 系份量比较大
间野虽然名叫面档,不过我朋友话最出名的反而是鸡
我地一行四人, 点左2客霸王鸡菜饭(朋友话系必食既), 1客咸鸡菜饭, 1碗车仔面同1个卤水拼盘(细) 份量好大^^, 先用芽菜垫底, 放上鸡, 再放上大量葱丝, 炸蒜和少少辣椒, 卖相好吸引
垫底的芽菜吸晒啲汁, 送饭一流。 价钱比霸王鸡菜饭多$17, 个人觉得不够咸, 比不上霸王鸡菜饭 普普通通啦, 份码系好多, 不过味道就偏甜, 食落好似怪怪咁, 问人攞醋又话只有红醋 都系普通货仔, 系份量比较大
题外话/补充资料:
门口可以泊车, 适合驾驶人士!!
元朗真系一个揾食既好地方, d野价钱又平, 又好味~~