2013-12-19
又到咗食大闸蟹的好时节,我同啲朋友当然唔会错过啦。今次见到鸿星的大闸蟹宴唔使4百蚊,8点30之后仲有折打,咁唔使拣,一定系呢个。大闸蟹宴包括咗2只蟹公同1只蟹毑,我就钟意毑多啲,因为啲膏实啲。食蟹要留意,唔好食个心,中医话好寒架,最好就饮番啲姜茶。食呢个蟹宴仲要留意的系,唔好比个伙计太快帮你入单要下一轮蟹,因为你未食完佢就会上架啦。我地系开始食个蟹身的时候入单,刚刚食到蟹脚下一轮就来,个温度就会啱啱好。今次鸿星的大闸蟹都好大只下,啲膏好多,好甜,一路食啲膏一路流出来,正!食完蟹,佢地就预备咗姜茶,一人一杯,但系我地真系好钟意个姜茶,因为好甜好好味,忍唔住问佢攞咗成壶,大家饮得好开心好似人地追酒饮咁。个餐仲有其他菜的,有蟹粉小龙包,个包有好多汤系入面,啲汤真系好甜,但系食果时真系要好小心,唔系就会荡到。另外果啲小菜系成日有机会食到的,所以就无乜特别。