2020-10-21
疫情爆发以来,都少咗同屋企人聚餐,今晚醒起同事介绍起最近呢度有做大闸蟹推广优惠套餐,就一于同妈咪过嚟一齐品尝美食。餐厅喺会展广场8楼,电梯出去见到环境宽敞,格调典雅高贵。坐低睇下个Menu,大闸蟹套餐$498 (2位)另加茶芥同加一服务费,三只大闸蟹,两公一后,仲要包两款著名淮扬美食「灯影鱼片」、「冰宫肴肉」,当然仲有其他主食同甜品。妈咪一路睇一路大赞抵食,平时街市买大闸蟹都唔便宜,仲要可以享用到大厨巧手炮制嘅淮扬美食,认真吸引!点左食物之后,侍应就递上餐前水果。不久后便也递上大闸蟹必配陈年雕皇,雕皇仲要喺暖暖地嘅。大闸蟹寒凉,配呢杯雕皇就驱寒气一流,陈年雕皇任饮,就喺超正斗。侍应开始上第一道菜:淮扬美食「灯影鱼片」同「冰宫肴肉」。薄薄一片鱼片裹上蜜糖浆并洒上芝麻,香口酥脆;另一边的冷盘冰宫肴肉小小一颗,晶莹剔透,口感清爽,肉质却鲜甜。下一道功夫菜-雪燕菊花豆腐羹,都是我几期待去品尝的。将嫩滑豆腐切成栩栩如生的菊花,这功架绝不惹少;味道口感配搭方面,用鸡汤炖蛋,使之鲜味突出,炖蛋蛋香浓郁,加上雪燕独特口感,一切配合都天衣无缝,十分出色!雪里红手鲜虾,鲜虾肉质鲜甜,绝不是雪藏货可比。终于
下一道功夫菜-雪燕菊花豆腐羹,都是我几期待去品尝的。
雪里红手鲜虾,鲜虾肉质鲜甜,绝不是雪藏货可比。
终于来到主角出场。餐厅严选了「黄毛金爪」高质靓蟹,侍应仲话我地知,大闸蟹公嘅重5両,乸嘅约重3両半,非常重磅,套餐包括一共3只大闸蟹,一只乸两只公,「2皇1后」,性价比超高!
跟住仲有鲍鱼葱油拌面,一个普通面食,大厨精湛厨艺之下,却使之味道升华。葱油油香满溢,鲍鱼汁更有画龙点睛之效,味道更添层次,鲍鱼软腍,极度滋味!
蟹粉小笼包皮薄,但却不会一戳就破,在顶部吸出鲜甜汤汁,随后咬破薄皮,一口连馅吞下,好食到不能形容!
甜品是芝麻汤圆配薏米水,温热而且甜甜的,今餐实在满足!
埋单我地用左云闪付银联二维码付款,因为侍应话消费净额$500或以上,会送$50现金券,可以下次食个阵使用!