2020-11-02 495 浏览
一年先得几个月食大闸蟹,梗系要把握机会,于是收工同同事即兴揾左间大闸蟹放题。我地几个都未食过大闸蟹放题,所以都系上网随便揾,见佢唔太贵,就胆粗粗试下。由于太full嘅关系,我地book左八点钟,但实在太肚饿,所以都早左去到,佢都好好人,有枱就即刻帮我地安排,等左阵就入座啦!上菜超快,一嚟到上左个杏汁炖花胶汤我地,花胶我就食唔到,不过都几好味,之后就上咸蛋虾球同鼓油皇乳鸽,个虾球好好味,衬热好食啲。乳鸽见佢唔系脆皮,都无乜期望,点知又几好食㖞!好快就上埋主角大闸蟹!唔系太大只,似系外面4,50蚊只个啲,但真系好多黄,食到停唔到所以都无影相😆重点系佢真系无拖钟,未嗌佢加都主动加俾我地,我地每人食左6只左右,已经好饱下,最后上埋糯米饭同姜茶,虽然已经好饱,但个糯米饭又几好味,虽然好饱都食左半碗。全程都无俾人催走,中间keep住有人执枱同加蟹,蟹季完之前会嚟多次😋

2020-10-29