2021-10-21 884 浏览
正日庆生饭,好好好姊妹夫妇提议大闸蟹吃到饱,一坐底就有炖汤,目测有一小旧似打边炉𠮶种花胶筒同一旧响螺嘅物体,不过太热摆埋一边先,唔好阻住我队蟹⋯⋯除咗汤,仲有每人一只鲍鱼同醉大闸蟹,片皮鸭都系任食,不过一出炉就好快俾人攞哂,鸭烤得皮脆,有提供热辣辣嘅簿粉皮包住食,食食吓贪方便,索性就咁夹葱醮酱食就算,又要食蟹、又要一眼关七留意厨房出鸭、又要戴口罩出去拎,成晚就系好忙蟹有三种煮法拣:清蒸、盐焗、花雕,我哋三个比较爱清蒸,咁至食到原味道嘛。呢头柯打,好快上枱但食食吓又想食吓新意思,因平时屋企少食到另外两个煮法,盐油焗响蟹膏嘅甘香中带点咸香,值得一试,可惜当中有三只唔新鲜一阵餲味另外有糯米饭、姜茶、甜品、任饮任食,不过顾住拆蟹食蟹都无品尝,只饮咗碗姜茶。埋单前点咗嘅蟹,明明已送到枱边,但一做俾钱嘅动作就收番入厨房喇

一阵餲味

2021-10-19