2021-01-14
系日本,周街都可以食到主打pancake嘅Cafe,今次介绍嘅系大阪人气no.1过江龙疏乎厘pancake cafe Gram。大阪心斋桥至2014年开业就不断排长龙,而系2018年终于喺香港开咗第一间分店,坐落于尖沙咀嘅THE ONE。店舖最出名嘅就系每日限量供应嘅premium pancake 疏乎厘pancake,每日只有11、3、6点三个时间出炉,每个时段只有20份,所以想食到嘅就要睇准时间黎。-🥞️⃣ Premium pancake💰138(👅: 7.5/10)首先pancake分两种,一种系日式,空气感爆棚,食完个pancake会熔化系个口入面,另一种系美式,食落口感系实啲,可能表面会煎焦啲无咁靓,香港暂时未食到美式呢种,日本东京反而会好多,例如6th by Oriental Hotel、Bills、rainbow。外观非常靓,因为佢系将三个pancake叠上去,香港既疏乎厘pancake应该得呢间系咁摆,但睇到会小小皱皮,日本会仲靓。而份量都系多,每块班戟规定要有4cm,总共有6吋厚,如果食量唔多既人可能会食到济食唔哂。店内用既食材都系日本直送,班戟粉浆全部系日本制作,所
店内用既食材都系日本直送,班戟粉浆全部系日本制作,所用既低筋面粉、鸡蛋、就连水都是日本货,经冷冻送到香港店,确保味道可以还原到日本既。
上枱一刻会闻到pancake既蛋香味,小暖,不过好快就会冻,所以系上面有重量既牛油都会随即跌落黎,可能只系影几张相之后就会跌落黎。
首先疏乎厘班戟喺偏向日式空气感𠮶种,由佢个menu既介绍就知"松软可口,入口即融",但食落去唔系真系好空气感,口感系松软但我会形容佢食落似海绵蛋糕,香港空气感做得最好既pancake我觉得系flipper's 同 happy pancake,呢两间真系做到一咬落去就溶化,而gram呢种我觉得口感有D两头唔到岸,而且用叉吉落去罗上黎都唔会散,代表佢唔够fluffy。
牛油偏硬,好似雪糕咁,蜜蜂有小小花香味,Pancake偏干身,唔系湿润既质感,味道比较淡,要好靠牛油同蜜糖。
通常我食野唔睇价钱,如果佢真系好好食既话,我比几多钱都会食,但食完呢个pancake同我想像中好食既pancake有出入,望望个价钱138就觉得有啲不值,个人觉得好食既flippers 同happy pancake都只系99 同108,如果系想食空气感既梳乎厘班戟我谂唔会黎gram。
🥞️⃣ 石板街班戟 💰118(👅: 7/10)
系一个有三层既朱古力石板街班戟, 摆上枱会闻到好香朱古力味。
顶层首先系新鲜士多啤梨加上吉士同朱古力片,吉士味道适中唔会太浓。
然后系班戟,蛋香味系有,但质感系实唔系梳乎厘个种绵绵,口感比较普通,食落系冻同干。
之后夹住香滑既忌廉,奶味非常重,可能有人会觉得over左D。
最后洒上朱古力酱同朱古力粉,浓浓既朱古力口味,伴碟仲有绵花糖同杏仁caramel。
朱古力粉同吉士cream系主要味道,因为pancake既味道唔够,会比呢两种盖过,
可能呢两样既味比较重,所以食耐左会觉得甜腻。
🌟 Pancake口感好多种,但香港人应该比较钟意空气感多既pancake?一开始食gram呢个pancake我以为只系我个人口味问题,觉得佢唔够好食,但同行既朋友有食过香港其他几间都觉得有更好既选择,虽然无食过大阪总店既质数有无分别,定关西人都系钟意gram既口感,不过系香港既gram,纯粹以梳乎厘班戟黎讲我会有啲失望,建议大家想黎可以试其他 甜品,人气甜品好似意大利芝士蛋糕pancake、蜜瓜雪花冰等。
👅味道: 7.5/10
🍴环境: 7/10
💰消费: $128 (服务费: NA)
❗ 每位最低消费一份食物/饮品