2022-09-08
最近星期日终于一尝日本大阪过江龙人气鲷鱼汤拉面店「 〇de▽鲷白汤らーめん」,佢位于姊妹店——食鸡白汤好出名嘅座银附近,大概12点半到达,前面有4-5个人排紧队,大概都系等咗10分钟就能入座😆.顺带一提,排队时要先落单同比钱,仲有当我哋入座后,见到排队嘅人多咗同时见到店家好贴心,会提供纸包饮料比排队等候嘅人💓.▫️鲷白汤 $138(7.5/10)拉面偏幼身同软腍,但我自己钟意硬身及粗少少嘅面条🤏🏻汤底由日本真鲷鱼熬制而成,充满浓郁鱼味;另外汤碗上有柚子膏,加入汤底感觉清新啲;拉面中除咗有薄切叉烧,仲有紫洋葱碎及切成圆形同三角形状(配合店名logo)嘅笋,以及几好食但份量偏少嘅真鲷鱼碎,整体唔错但都未去到令人惊喜嘅地步🙈.▫️鲷清汤 $138(6.5/10)拉面质感同上,我哋都觉得清汤失色少少,冇好香浓嘅鱼味,变相多咗阵咸味,不过佢另外附上一小碟自家制嘅牡蛎油,加入拉面后令汤底更清甜鲜美,挽回唔少分数😝清汤亦有两片炸鱼皮,比起同平时粉面店嘅地道炸鱼皮薄身同硬,值得赞嘅系少咗份油腻感,不过个人会钟意粉面店炸鱼皮多啲,因为比较脆身香口🤣.▫️溏心蛋$15.❥…由于姊妹店座银鸡白汤太正,令我哋对鲷白
▫️鲷白汤 $138(7.5/10)
▫️鲷清汤 $138(6.5/10)
▫️溏心蛋$15
❥…由于姊妹店座银鸡白汤太正,令我哋对鲷白汤都寄予厚望,不过食完之后我哋都系钟意座银多好多,佢系可以令本身唔好拉面嘅我都会好钟意🥹(座银嘅食后感可到 #fibee_座银 )
如果钟意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我@fibee3b