2018-06-28
虽然都中意食拉面,但唔算多食,今次相约友人食一间大阪过江龙店!呢度主打豚骨汤底,煲足至少 8个钟头,有几款味道可选店内系用西班牙猪可以望住师傅开餐!黑虎 $93即黑蒜油汤底,每碗都已经有猪肉肉丸(店舖自己手打!)、木耳、叉烧。而呢碗就追加左精选配料(+$32)(包括:味付糖心蛋、极叉烧(豚腩肉)、味付笋、紫菜)。望落去汤底唔油,一试蒜味都几重,不过黑蒜油就不多,但汤底好浓稠!唔系汤水咁简单,已经煮到有啲杰,好厉害!而木耳同拉面好出奇地夹,会索左少少汤底又爽口,至于佢既极叉烧(豚腩肉)真系不得不赞,有成2cm厚!仲要来用来自西班牙既豚肉,用左慢煮同炙方式去处理,一入口好嫰同松软!一啲都唔韧,亦唔干身,仲有少少微焦香,带一点点肥膏,真系无得弹!而面系算比较粗,面质正常,唔会偏焾/硬,整体唔错!海老虎 $98即系虾汤底,呢碗就冇追加,虾汤底既油腻度对比起以前食过果啲都算不油,但同样汤底浓郁,虾味颇出,亦唔会过咸,黑虎同呢碗都同样岩我口味!神虎饺子 $42有惊喜!原本以为会普普通通,但佢既皮好薄好薄,有肉汁渗出,但个皮唔会被肉汁整烂,外皮又有啲焦,有水准既煎饺好满足既一晚,饮哂啲汤底咁制,
呢度主打豚骨汤底,煲足至少 8个钟头,有几款味道可选
店内系用西班牙猪
可以望住师傅
开餐!
黑虎 $93
海老虎 $98
神虎饺子 $42
好满足既一晚,饮哂啲汤底咁制,捧住个肚走,绝对系可以再帮衬既拉面店!