新蒲岗 Mikiki 附近,  有好多街坊小店,  喺IG 见到有人 post 呢间嘅小笼包好似好正,   一于去试下. 手拉面小厨 个门面 唔算好大,    系传统上海铺架局,   门口厨窗系包点煮面位.  叫左两个面加一份小笼包,   佢地嘅份量都好好,  两个人食都食到好饱喇~    先讲佢个小笼包,   有惊喜,  虽然一笼五只 但系 好! 大! 只!呀!   仲大过只豉油碟 ,    仲要系皮薄.   但系变相就难夹啲,  要好考大家嘅功力先唔会漏晒啲汤汁出嚟喇~  葱爆羊肉炒拉面,   虽然呢个组合好似比较少见但系顾名思义 都知佢咩玩法啦,    好食嘅,  啲面上晒色入晒名,  肉同配料都唔会少.    又够热,    羊有膻味,   食落系好过瘾嘅~ 最后系鸡扒汤拉面,   就系好正路嘅茶记汤面 feel ,   个汤都几重味精,   我地个鸡扒就好食嘅,  但系同一时间隔离枱果碗就话鸡扒微酸,  都系茶记鸡扒好常见嘅问题喇,   真系睇你好唔好彩. 我呢,  下次一定系自队一笼小笼包先再谂下食咩其他野...

小笼包

葱爆羊肉炒拉面

鸡扒汤拉面

我呢,  下次一定系自队一笼小笼包先再谂下食咩其他野...

小笼包
葱爆羊肉炒拉面