2018-04-11 202 浏览
系香港食台湾菜,一般都系小店、Cafe或者火锅,真系好少听到一间专食台湾菜既酒家。不过经朋友介绍下,知道尖沙咀有一间台湾菜馆,爱好台湾美食既我一定要去试下装修有别一般台式食店吧由于菜色选择颇多,最后都系决定叫几样最具风味既食物。《皮蛋肉松豆腐》非常常见既台湾地道少食,肉松份量非常多,嫰滑豆腐配上咸咸甜甜既酱汁,皮蛋睇相都见到有溏心,虽然系前菜,但绝不马虎。《卤肉》差唔多枱枱都见到一煲,我当然唔会执输确系非常出色既一道菜,比起部份台湾名店更优胜 卤既时间充足,连底层豆腐干都入晒味,而且唔会过咸,整体好平衡肉质肥瘦分明,脂肪入口即溶,瘦肉部份亦异常软腍,完全无肥腻既感觉,连怕食肥膏既老婆大人都忍唔住一旧接一旧肉燥饭又系另一台湾平民美食,之前去台湾旅行,住西门町,附近有一间好好食既肉燥饭,晚晚返酒店前都要食一碗。估唔到我竟然可以系香港食到同级数既肉燥饭肉燥接近完全舖满饭面,毫不吝啬。热饭将部份肉燥既油脂溶化,混合埋卤水汁,啖啖饭都系精华一碗真系唔够喉。《炒A菜》食左咁多肉类,始终都要叫返个菜平衡下既,A菜即系我地既油麦菜,油麦菜新鲜爽脆,简简单单加少少蒜炒就已经好食唔系夸张咁讲,叫左几道菜,

装修有别一般台式食店吧

由于菜色选择颇多,最后都系决定叫几样最具风味既食物。

皮蛋肉松豆腐

《皮蛋肉松豆腐》
,皮蛋睇相都见到有溏心,虽然系前菜,但绝不马虎。
卤肉

《卤肉》
差唔多枱枱都见到一煲,我当然唔会执输

确系非常出色既一道菜,比起部份台湾名店更优胜

台式肉燥饭

。估唔到我竟然可以系香港食到同级数既肉燥饭
一碗真系唔够喉。
炒A菜

《炒A菜》

唔系夸张咁讲,叫左几道菜,每一道都值得我再去光临圆山
,味道好之余仲要样样都大大份,绝对超值
而且难得的可以系一个舒适环境享受台湾菜,其他喜欢台湾食物既朋友真系不能错过。
皮蛋肉松豆腐
卤肉