2010-09-06 2 浏览
旺角区人多车多,衬有事到旺角,但啱啱又遇上1号波下既滂沱大雨,为左我心中既老苔目,行几条街衫都湿晒!大雨下仍有客人响门口等位,不过唔算人多,暂时企响隔离个大厦门口避雨先。老苔目一直系我想试既菜式,源于细时住过柴湾徙置区 (则7层大厦),后街有档狗仔粥,档主系人人都叫佢做九婶既女仕。狗仔粥入面既粉条系九婶亲手做,颜色同形状都似银针粉,两头尖中间肥,但可见粉身粗糙唔平滑,每条形状长短都各有参差,质地软绵。配上 Home Feel 既白色汤底、香脆既猪油渣同小许虾米碎,一碗清甜带香又饱肚既狗仔粥就成为街坊既美食。徙置区清拆后,再揾唔番狗仔粥,其后有人做过猪油渣面,但完全唔系果回事,事关九婶既粉条系精心炮制既,有著自家制特色,而老苔目既米粉条形状甚有九婶影子,又系自家制,所以一直被吸引著。终于轮到我地好开心,一共只有6张4人枱,两张2人枱,最初以为可以独占1枱,点知侍应话落大雨想轮候客人可以尽早入座,咁我地都好理解,但侍应见我地东西比较多,好快又帮我地转到一个自成一角既座位,真系正! 老苔目:老苔目粉条系用米浆 "颜" 成,食落确实有米香,可见真材实料,用心制作。汤底食味温和,一d 都唔觉过咸
老苔目:

老苔目粉条系用米浆 "颜" 成,食落确实有米香,可见真材实料,用心制作。汤底食味温和,一d 都唔觉过咸,与平凡既粉条淡淡然既风格极一致。而面则放左小许肉燥将各食材既香味钓出,但都系点到即止,丝毫无损纯朴既风味。老苔目响我心目中就好似台湾人既人情味一样,唔错!
老苔目与九婶既狗仔粥两者有著近似既地方,均同样散发所属地区既纯朴;但由于采用食材完全唔同,食味即各显特性,绝无因此而失望!
肉澡饭 (细碗):

甜溜溜就系肉澡饭一向比我既感觉。由于侍应极力推介,所以先博一博!Umm.....果然与众不同,肉燥本身唔太甜兼带微酸,汁唔 "杰" 又唔浓,与白饭混合,食得舒服,好快就食清光!
卤水拼盆:
原本侍应介绍麻辣牛键,但见到好多食客都叫卤水拼盆,而拼盆内又有牛键,咪两者都可以试到。总括黎讲卤水味较淡亦无香味,只浅尝到一点点咸味同肉燥既酸味,与潮式多层次既卤水比较,可以话乏味,唔知咁系咪台湾卤水汁既特式?至于牛键除够 "淋" 且斋辣外,亦缺麻味及其他味道,有点失望!
牛肉面:
亦系好多食客既选择。可取之处在于粗粗既面条,口感丰富。而牛肉则与牛键味道相约,食味太单调,欠缺层次。而浓黑既汤底可见有花心机处理过,与卤水汁同样带微酸,但唔系我杯茶,个人较爱台湾牛爸爸既牛肉面。
地瓜杏仁奶:
一向比较钟意天然既食材,地瓜与杏仁够 Gimmick。 搅拌机一阵隆隆声后,饮品随即送上。杏仁味好香,但地瓜味就饮唔出。奶中有些粉粉状,可能系杏仁或地瓜碎,又唔会太腻,ok 㖞!
P.S.:侍应知我喜欢辣给我店里一种黑色既辣油,用筷子头点两下,舌头过10秒后,一阵抢喉既辣就占据著味蕾,仲辣过用墨西哥 Habanero 辣椒制既辣椒酱,跟著颈项至额头发热,呢种辣光系辣,并无其他食味,对我黎讲一d 都唔识欣赏。有兴趣挑战既朋友可以一试。

最值得一提系该店职员既服务态度,店舖虽小,但职员待客非常出色,表现友善、温文有礼、主动性强,比得起5星大酒店,真系喜出望外,一定要嘉许!

滂沱大雨
餐牌提供多项选择