2018-01-08
试左佢嘅柠檬辣虾。一上枱,未食,已经比佢外表吸引!虾头向入,尾部向出整齐咁排列,虾与虾之间夹杂着3-5个青柠角。虾背已预先被切开两边,食起黎好方便呀!细问下先知啲虾产自越南,叫罗氏虾,即系我地成日讲嘅瀬尿虾。虾食落好香口,睇到佢用左蒜,食食下又觉得辣辣地,原来加左紫天椒黎煮。辣味恰到好处,唔会辣到你食唔落,而系少少咁刺激你味蕾。青柠嘅酸带出虾嘅鲜,好食到停唔到口,忍唔住食完一只又一只呀!不知不觉食完,觉得唔够喉添!当我同朋友七嘴八舌咁讨论每人食左几多只虾嘅时候,店员忍唔住话我地知虾嘅数量唔系以只黎计算,而系安重量计算,一煲约有300g的虾。店员重指住门口嘅鱼缸,鱼缸有四层。上面两层系放最新鲜嘅虾,寻日嘅虾就放喺下面果层,最下层系用黎过滤嘅。每日就用新鲜嘅虾造菜。唔怪得啲虾咁好味令我食唔停口啦~欣赏老板对品质嘅坚持,令我地食客食得放心!我想介绍返北寄贝,我想讲我从来未食过熟嘅北寄贝,真系第一次喺呢一间店度食到。冇谂过原来可以咁鲜味,佢同蚬壳差唔多,不过里面就有鲜红色嘅肉,明显系笔记簿会嘅特征。肉够大够鲜甜,能将汤嘅味道吸取,可口非常。另一道用虾黎做菜嘅菜式有鲁肉鲜虾汤米。有一只虾,配菜有
另一道用虾黎做菜嘅菜式有鲁肉鲜虾汤米。有一只虾,配菜有两片腌制黄萝卜同几片莞茜,望落去绿黄橙三色色彩鲜明。米粉够腍,汤底够热,食落肚感觉好实在。
菜叫左羽衣甘蓝。其实唔知咩黎,纯粹比佢个名吸引,朋友都唔知系咩黎。当我地犹豫紧嗌唔嗌嘅时候,店员话羽衣甘蓝多数用黎做沙律,佢地就用黎炒。抱住好奇又钟意试新野嘅心,决定一试。羽衣甘蓝十分翠绿新鲜!入口试到牛油味,问店员系咪用左牛油黎炒,店员话系橄榄油,话用橄榄油健康啲,菜加埋杞子一齐炒,真系想话唔健康都唔得啦。牛油加上蒜黎炒,真系香到冇得再香!
南瓜雪糕产自日本,用上原个南瓜盛载住雪糕,入口试到浓浓嘅牛奶味,食多几啖就试到南瓜味。我同友人一人一啖,雪糕一入口就即刻再「北」过,个雪糕有几好味,相信唔使我多讲啦~最神奇嘅系食到最后,个雪糕一啲都冇溶嘅迹象!